Ürək və beyin üçün super qida: Zeytun yağının 5 faydası

07:19 - 21 Oktyabr 2025 - DİGƏR

Qidalanma mütəxəssisi zeytun yağının 5 faydasını açıqlayıb.
İltihab əleyhinə xüsusiyyətlərinə görə bu məhsul orqanizmə müalicəvi təsir göstərir.
Zeytun yağının istehlakı yüksək təzyiqi aşağı salmağa və bədəndəki iltihabla mübarizə aparmağa kömək edir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə Verywellhealth yazır. Əlavə sızma zeytun yağı içmək yüksək təzyiqi aşağı salmağa və orqanizmdə iltihabla mübarizə aparmağa kömək edir.
Dietoloq Elizabeth Barnes nəşrdə bu məhsulun 5 sağlamlıq faydasını qeyd edir.

1. Ürək sağlamlığı
Əlavə sızma zeytun yağı içmək ürək xəstəliyi riskini azalda bilər. Buna nail olmaq üçün ekspert kərə yağı kimi zərərli yağları zeytun yağı kimi daha sağlam olanlarla əvəz etməyi tövsiyə edir.
The New England Journal of Medicine-də dərc edilən 2018-ci ildə edilən bir araşdırma, gündə dörd xörək qaşığı zeytun yağı istehlak edən insanların az yağlı bir pəhriz izləyənlərə nisbətən ürək xəstəliyinə tutulma riskinin 30% daha az olduğunu göstərdi.
 2. Sümük sağlamlığı
Pəhrizdə olan zeytun yağı sümük sıxlığını artırmağa kömək edir. 2018-ci ildə MDPI jurnalında dərc edilən kiçik bir araşdırma, gündə 20 mililitrdən çox zeytun yağı (1 xörək qaşığı çox) istehlak edən qadınların daha az istehlak edən qadınlara nisbətən daha yüksək sümük sıxlığına sahib olduğunu müəyyən edib.
3. Dəri sağlamlığı
Sızma zeytun yağı iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olduğundan dəri sağlamlığı üçün bir sıra faydaları var. Bu məhsulu istehlak etmək dərini nəmləndirməyə, təmizləməyə və yaşlanma prosesini yavaşlamağa kömək edir. Bununla belə, ekspert qeyd edir ki, yağ ekzema və ya sızanaq kimi xəstəliklərin müalicəsində həkimə müraciət etmədən istifadə edilməməlidir.
4. Beyin sağlamlığı
Əlavə sızma zeytun yağı içmək demansın qarşısını almağa kömək edə bilər. 90.000-dən çox amerikalının iştirak etdiyi geniş miqyaslı bir araşdırma, bu məhsuldan gündə yarım xörək qaşığından çox istifadə edən insanların nadir hallarda və ya heç vaxt zeytun yağı istehlak etməyənlərə nisbətən demansdan ölmə riskinin 28% daha az olduğunu aşkar etdi.
Tədqiqatçılar zeytun yağının antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərinin beyin sağlamlığını dəstəklədiyini fərz etdilər. Amerika Qidalanma Cəmiyyəti bu araşdırmanın nəticələrini 2023-cü ildə dərc edib.
5. Diabetin qarşısının alınması
Əlavə sızma zeytun yağının müntəzəm istehlakı arıqlamağa kömək edir, bu da öz növbəsində 2-ci tip diabetin inkişaf riskini azaldır.

Xəbər xətti