Tərəvəz yeməkdən imtinanın təhlükələri

09:00 - 20 İyun 2025 - MARAQLI

Tərəvəzlər balanslaşdırılmış pəhrizin ayrılmaz hissəsidir, çünki onların tərkibində çoxlu sayda faydalı vitamin və mineral var. Onlar həmçinin toxunulmazlığı artıran və mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətini yaxşılaşdıran liflə zəngindir. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə dietoloq İrina Pisareva məlumat verib.
O bildirib ki, tərəvəz və göyərtilərdə çoxlu vitaminlər, mikroelementlər, antioksidantlar və flavonoidlər var.

"İstənilən tərəvəz həzmi yaxşılaşdırır, mikrobiotanı tarazlaşdırır, bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların səviyyəsini artırır, xolesterolu azaltmağa və qanda qlükozanı normallaşdırmağa kömək edir. Onlar həmçinin çoxlu miqdarda lif sayəsində vitamin və mikroelementlərin sorulmasına təsir göstərir", - ekspert müsahibəsində deyib.

Qida rasionunda tərəvəz çatışmazlığı istər-istəməz sağlamlığa təsir edir, ona görə də onları hər gün az miqdarda yemək lazımdır, deyə ekspert əlavə edib.
"Yetkin bir insan gündə cəmi 200 qram tərəvəz yeməlidir. Əgər ümumiyyətlə yeməsəniz və ya daha az yesəniz, toxunulmazlığınız azalacaq. Həmçinin kəsiklərin, cızıqların, sızanaqların və sıyrıqların sağalması daha uzun çəkəcək və qidanın həzm prosesi daha çətin olacaq, çünki orqanizm lif qəbul etməyəcək", - Pisareva qeyd edib.

Mütəxəssis hesab edir ki, mümkün qədər çox qida əldə etmək üçün qida rasionuna brokoli, ispanaq, yerkökü, gül kələm, pomidor kimi müxtəlif rəngli tərəvəzlər əlavə etməyə dəyər.

Xəbər xətti