Bağırsaq-sağlam şam yeməyi yalnız bir super tərkibə malik deyil - hər şey düzgün qidaları və vərdişləri birləşdirməkdən ibarətdir.
Ucnoqta.az EatingWell-ə istinadən xəbər verir ki, o, probiyotikləri, prebiyotik lifləri və iltihab əleyhinə qidaları birləşdirməlidir. Buna əsaslanaraq, bağırsaq sağlamlığı üçün ən yaxşı naharlardan biri hisə verilmiş noxud və göyərti ilə qızardılmış qızılbalıq olardı.
Probiotiklərlə zəngin tərkibi
Probiyotiklər bağırsaqlarınızı doldurmağa və sağlam mikrobiom yaratmağa kömək edən faydalı canlı bakteriyalardır.
Probiyotikləri kimçi, duzlu kələm, miso, kefir və bəzi növ kəsmik kimi qidalarda tapmaq olar. Kələm həmçinin bağırsaq floranızı qorumağa kömək edir. Qatıq şam yeməyinə əlavə etmək üçün başqa bir probiotiklə zəngin qidadır. Diyetoloq Diana Mesa CDCES onu sarğı və ya marinad üçün əsas kimi istifadə etməyi tövsiyə edir.
Prebiyotik lif
"Bağırsağınızdakı bakteriyalar, qaz və qısa zəncirli yağ turşuları kimi əlavə məhsullar buraxaraq, prebiotik lifi fermentləşdirir" – Mesa qeyd edir.
"Qısa zəncirli yağ turşuları yalnız bağırsaq sağlamlığı üçün deyil, həm də ümumi sağlamlıq üçün faydalı olan iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir" deyə izah edir.
İltihab əleyhinə qidalar
Ən yaxşıların tövsiyə etdiyi antiinflamatuar maddələrə yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, yağlı balıqlar və sızma zeytun yağı daxildir.
Siz həmçinin kapsaisin tərkibinə görə antiinflamatuar təsir göstərə bilən ədviyyat olan qırmızı bibər ilə yeməyi dadmaq olar. Tədqiqatlar göstərir ki, kapsaisin iltihabı azaltmağa və faydalı bağırsaq bakteriyalarının böyüməsini təşviq edən kolonda musin istehsalını stimullaşdırmağa kömək edə bilər.
Bitki əsaslı qidalar
Bağırsaq üçün sağlam bir şam yeməyi üçün çoxlu bitki yediyinizə əmin olun. Bir araşdırma, bitki qidaları ilə zəngin olan Aralıq dənizi pəhrizini yeyən insanların lifi az, şəkər və heyvan mənşəli məhsulların əlavə olunduğu tipik Qərb pəhrizini yeyənlərə nisbətən əhəmiyyətli dərəcədə daha müxtəlif bağırsaq mikrobiomlarına sahib olduğunu göstərdi. Tədqiqatçılar bitki qidalarında bol olan antioksidanların bununla əlaqəsi ola biləcəyinə inanırlar.
Aşağı stressli mühit
Necə yediyiniz də önəmlidir. Ağıllı yemək sinir sisteminizi tənzimləməyə kömək edə bilər və optimal həzm üçün vücudunuzun "istirahət və həzm" rejiminə keçməsinə kömək edə bilər. Əslində, zehinliliyə əsaslanan stressin azaldılmasına baxan tədqiqatlar, zehinli qidalanan insanlarda mədə-bağırsaq simptomlarında əhəmiyyətli irəliləyişlər göstərmişdir.