Bədəndəki iltihabı "yatıran" 6 meyvə

10:40 - 25 Avqust 2025 - Cəmiyyət

Bədəndə iltihabın səbəblərindən biri oksidləşdirici stressdir. Bu, "sərbəst radikallar" elmi adı olan çoxlu qeyri-sabit molekulların hüceyrələri “bombaladığı” zaman baş verir. Orqanizm adətən bu molekulları maddələr mübadiləsinin əlavə məhsulu kimi istehsal edir, lakin onların sayı həm də çirklənmiş hava, günəş işığı, düzgün olmayan qidalanma, pis vərdişlər, pis yuxu və dərmanlar hesabına artır. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə “Eatingwell” yazır.
Həddindən artıq miqdarda sərbəst radikallar iltihaba səbəb olur, bu da xroniki hala gələ bilər və nəticədə xroniki xəstəliklər yaranır. Ancaq yaxşı xəbər odur ki, oksidləşdirici stress pəhrizdə kifayət qədər miqdarda antioksidan təmin etməklə təsirlənə bilər. Bunun üçün xüsusilə meyvə yeməlisiniz.
1. Qaragilə
Antioksidantlarla zəngin meyvələr arasında qaragilə birinci yerdədir. Onlar bədəni qorumaq üçün birlikdə işləyən antosiyaninlər, flavonoidlər, fenolik turşular və stilbenlər kimi fitokimyəvi maddələrlə zəngindirlər.
Qaragilə tünd mavi dərisində çoxlu miqdarda antioksidant ehtiva edir. Söhbət antosiyaninlərdən, iltihabla mübarizə aparmağa və beyni qorumağa kömək edən güclü antiinflamatuar birləşmələrdən gedir.
Araşdırmalar göstərib ki, müntəzəm olaraq qaragilə yeyən insanlarda ürək-damar xəstəlikləri və 2-ci tip şəkərli diabet riski daha az olur, çəkilərinə nəzarət etməkdə daha təsirli olur və beyin funksiyaları daha yaxşı olur.
100 qramlıq qaragilə porsiyası 9 mmol-ə qədər antioksidant ehtiva edir.
2. Nar
Şirəli yaqut-qırmızı nar toxumlarında olan antioksidantlar piylənmə, ürək-damar xəstəlikləri və diabet kimi xroniki xəstəliklərlə əlaqəli müəyyən biomarkerlərin səviyyəsini azaldır.
Bu sağlamlıq faydaları əsasən antioksidant punicalagin varlığı ilə bağlıdır. Laboratoriya və heyvan tədqiqatlarında onun ürək xəstəliyi, diabet, iltihab və Alzheimer xəstəliyi ilə əlaqəli proseslərə təsir göstərdiyi göstərilmişdir.
100 qram toxumda 9 mmola qədər antioksidant var.
3. Albalı
Tədqiqatlar göstərir ki, turş albalı müntəzəm istehlakla artan yüngül iltihab əleyhinə təsirə malikdir. Buna görə də, onlar iltihabı müalicə etməkdə deyil, qarşısını almaqda təsirli olurlar. Pəhrizinizə təzə, dondurulmuş, qurudulmuş və ya şirələnmiş albalı əlavə etməklə bədəndə sağlam iltihab balansını saxlaya bilərsiniz.
Gilasın digər faydası da yuxunun keyfiyyətini yaxşılaşdıra bilməsidir. Bir araşdırmada yaşlı insanlar iki həftə ərzində gündə iki dəfə bir stəkan albalı suyu içiblər. Nəticədə, onların melatonin səviyyəsi artdı, iltihab azaldı və yuxu yaxşılaşdı.
100 qram albalı 7 mmola qədər antioksidant ehtiva edir.
4. Böyürtkən
Böyürtkəni təşkil edən kiçik toxumların hər biri A və C vitaminləri, karotenoidlər, sterollar və terpenoidlərlə zəngin qoruyucu birləşmələri ehtiva edir və aşağı kalorili məzmunu ilə güclü sağlamlıq faydaları təmin edir.
Tədqiqatlar göstərir ki, böyürtkən antioksidantlarla xüsusilə zəngindir və bu, müəyyən xəstəliklərlə əlaqəli iltihaba səbəb olan molekulların sərbəst buraxılmasına mane ola bilər.
100 qramlıq böyürtkən porsiyası 6 mmol antioksidant ehtiva edir.
5. Goji giləmeyvə
Goji giləmeyvə özünəməxsus şirin və turş dadına malikdir. Onların canlı rəngi karotenoidlərin varlığına sübutdur, onların ən çoxu görmə üçün vacib olan güclü antioksidant olan zeaksantindir.
Tədqiqatlar göstərir ki, goji giləmeyvə qan şəkərini azaltmağa, xolesterinin səviyyəsini yaxşılaşdırmağa, immunitet funksiyasını dəstəkləməyə və yaşlanma əleyhinə faydalar təmin etməyə kömək edə bilər.
100 qramlıq goji porsiyası təxminən 4 mmol antioksidant ehtiva edir.
6. Moruq
Moruq oksidləşdirici stress və iltihabla mübarizə apara bilən, bir çox xroniki xəstəliklərin inkişafının qarşısını alan qoruyucu antioksidantlarla yüklənir.
100 qramlıq moruqda 4 mmol antioksidant var.

Xəbər xətti