İlk baxışdan xurma sağlam bir meyvə kimi görünür, amma gizli bir tərəfi var.
Bu məşhur mövsümi meyvə özünüzü pis hiss etməyinizə və hətta sağlamlığınıza zərər verə bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, xurmanın təhlükələrini, onları kimlərin ehtiyatla yeməli olduğunu və bu payız-qış meyvəsinin niyə göründüyü qədər təhlükəsiz olmadığını izah edirik.
Xurmanın riskləri nələrdir?
Yetişməmiş və ya büzücü xurma çoxlu tanin ehtiva edir. Mədə astarını qıcıqlandırır, həzmi yavaşladır və ağırlıq, ağrı və ürəkbulanmaya səbəb ola bilər.
Xüsusilə acqarına həddindən artıq yemək yedikdə, tanin qida lifini bir-birinə "yapışdıra" bilər. Nadir, lakin təhlükəli hallarda bu, mədədə sərt "daşların" əmələ gəlməsinə səbəb olur və bəzən cərrahi müdaxilə tələb olunur.
Xurma çox şirindir. Həddindən artıq miqdar qan şəkərinin kəskin artmasına səbəb olur. İnsulin müqaviməti və ya diabet xəstələri üçün tövsiyə edilmir.
Mədə problemi olmadığı təqdirdə gündə maksimum iki xurma qəbul edilir. Xurma yemək əvəzedicisi kimi yeyilməməlidir.
Xurmanı təhlükəsiz yemək yolları
Yetişmiş, yumşaq xurma seçin. Acqarına yeməyin. Soyuq su və ya süd ilə qarışdırmayın. Yavaş-yavaş və kiçik porsiyalarla yeyin.