Yediyimiz qidalar yaşlanma prosesimizə güclü təsir göstərir. Düzgün qida maddələri enerjini artıra, xroniki xəstəliklərdən qoruya və bədənimizi və zehnimizi güclü saxlaya bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Realsimple-yə görə, vahid "uzunömürlülük pəhrizi" yoxdur, lakin bəzi qidalar hüceyrə sağlamlığını dəstəkləyən və qocalmanın təsirlərini yavaşlatmağa kömək edən birləşmələrlə zəngindir.
Dietoloqlar həyatınıza daha sağlam illər əlavə etməyə kömək edə biləcək doqquz super qida müəyyən ediblər.
Super qidalar yaşlandıqca enerjini, gücü və ümumi rifahı qorumağa kömək edən müxtəlif vacib vitaminlər, minerallar və antioksidantlar ehtiva edir.
Kimçi
Yüksək probiotik tərkibinə əlavə olaraq, kimçi həmçinin antioksidanlar, lif və A və C vitaminləri kimi əsas qida maddələrinin, eləcə də dəmir və kalium kimi mineralların kombinasiyasını ehtiva edir. Qeydiyyatdan keçmiş diyetoloq və Lena Bakoviçin sözlərinə görə, probiotiklər iltihabı azaltmaqda, immuniteti artırmaqda və hətta əhval-ruhiyyəyə təsir etməkdə rol oynayan sağlam bağırsaq mikrobiomunun qorunmasına kömək edir.
Zərdəçal tozu
Antioksidan və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərinə görə, kurkumin zərərli sərbəst radikalları neytrallaşdırmaqla skleroz, artrit, epilepsiya və bəzi xərçəng növləri kimi xəstəliklərin idarə olunmasına və ya hətta qarşısının alınmasına kömək edə bilər. Həmçinin Alzheymer xəstəliyi kimi idrak geriləməsindən qorunma təmin edə bilər.
Kurkumin qara bibərlə birləşdirildikdə daha yaxşı sorulur.
Qaragilə
Cəmi bir fincan təzə qaragilə C vitamini, K vitamini və manqan miqdarını əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Lakin qaragiləni həqiqətən canlı edən şey, onlara tünd mavi rəng verən təbii bitki birləşmələri olan antosiyaninlərin yüksək konsentrasiyasıdır.
Qaragilənin C və K vitaminləri kimi antioksidanları və manqan kimi minerallar əslində qocalma prosesini ləngidə bilər.
Avokado
Avokadolar olein turşusu kimi ürək üçün faydalı təkdoymamış yağlarla zəngindir və həmçinin əhəmiyyətli miqdarda qida lifi və yağda həll olan E və K vitaminləri, B vitaminləri və kalium da daxil olmaqla bir sıra mikroelementlər təmin edir.
İspanaq
Bu yarpaqlı yaşıl bağırsaq sağlamlığı üçün liflə zəngindir və dəmir, maqnezium, manqan və A və C vitaminləri kimi əsas qida maddələrini ehtiva edir.
Bakoviç əlavə edir ki, ispanaqdakı antioksidantlar, yəni lutein və zeaksantin sağlamlıq üçün faydalıdır və yaşla əlaqəli makula degenerasiyası riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Kələm
Kələm hüceyrələri oksidləşdirici stressdən qorumağa və həyati bədən funksiyalarını dəstəkləməyə kömək edən əsas qida maddələrinin təsirli tərkibi sayəsində super qida statusu qazanıb.
A, C və K vitaminləri immun sağlamlığını, kollagen sintezini və sümüklərin möhkəmliyini təşviq edir.
Mərcimək
Mərciməyin təsirli qida profilinə folat, dəmir və maqnezium, kalium və sink kimi əsas minerallar, eləcə də iltihabı azaldan, ürək sağlamlığını, əzələ kütləsini dəstəkləyən və xroniki xəstəlik riskini azaldan antioksidantlar və polifenollar daxildir.
Onların yüksək lif tərkibi xolesterolu azaltmağa və qan şəkərini sabitləşdirməyə kömək edir, bitki mənşəli zülal isə yaşlandıqca əzələlərin qorunmasını təşviq edir.
Bişirməzdən əvvəl mərciməyi islatmağa çalışın ki, bu da bişirmə müddətini azaldır və qida maddələrinin udulmasını yaxşılaşdırır. Həddindən artıq bişirməkdən çəkinin, çünki bu, bəzi qida maddələrini parçalaya və toxuma və ləzzəti poza bilər.
Çia toxumları
Lif, omeqa-3 yağ turşuları, protein və sağlam bir dozada kalsium, maqnezium və antioksidantlarla zəngin olan çia toxumları ürək sağlamlığını və sümük möhkəmliyini təşviq etməklə uzunömürlülüyü və sağlam qocalmanı dəstəkləyir. Yüksək lif tərkibi həzmə kömək edir və qan şəkəri səviyyəsini sabitləşdirir, diabet kimi xroniki xəstəliklərin riskini azaldır.
Sadə bir qidalanma gücləndirməsi üçün çia toxumlarını qatığa əlavə edin, smuziyə qarışdırın və ya gecə yulafına qarışdırın.
Zülal, lif, dəmir, omeqa-3 daxil olmaqla sağlam yağlar və maqnezium, kalium və kalsium kimi vacib minerallarla zəngin olan tempehdəki qida maddələri əzələ sağlamlığını, ürək fəaliyyətini və həzmi təşviq etməklə uzunömürlülüyü və sağlam qocalmanı dəstəkləmək üçün birlikdə işləyir.
Tempeh
Yüksək keyfiyyətli bitki zülalı yaşla təbii olaraq azalan əzələ kütləsini qorumağa kömək edir, lif tərkibi isə həzmə kömək edir və ürək xəstəliyi və 2-ci tip diabet kimi xroniki xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir.
Bundan əlavə, tempehin fermentasiya prosesi zamanı istehsal olunan probiotiklər bağırsaq sağlamlığına fayda verə bilər ki, bu da yaşla birlikdə immun funksiyasının və ümumi rifahın yaxşılaşması ilə əlaqələndirilir. Tempeh - İnanılmaz dərəcədə çox yönlüdür. Sendviç və ya vokda qızardılmış yeməklər üçün dilimlərə ayırın və qızardın, yaxud da doyurucu, ləzzətli bitki mənşəli zülal əvəzedicisi olaraq tako, spagetti souslarına və ya dənli qablara xırdalayın.