Ürək üçün ən faydalı yağlar

07:00 - 12 İyul 2024 - DİGƏR

Çalmers Texnologiya Universiteti (İsveç) və Almaniya İnsan Qidalanma İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər ki, doymamış yağlarla (bitki yağları) zəngin qidalara üstünlük verməklə kərə yağından imtina etmək ürək-damar xəstəliklərinin və 2-ci tip diabetin inkişaf riskini azaldır. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri Nature Medicine jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda 113 nəfər iştirak edib. 16 həftə ərzində bir qrup doymuş heyvan yağları, digər qrup isə bitki mənşəli doymamış yağlarla zəngin bir pəhriz qəbul edib.

Doymuş yağlar bərk konsistensiyaya malikdir və əsasən heyvan mənşəlidir. Onlar donuz piyində, kolbasalarda, pendirdə, qaymaqda, süddə, yağda, həmçinin bəzi bitki məhsullarında - palma və kokos yağlarında olur. Doymamış yağlar bitki materiallarından - zeytun, günəbaxan, kətandan alınır.

Təcrübəni başa vurduqdan sonra alimlər laboratoriya testləri üçün iştirakçılardan qan nümunələri götürüb və könüllüləri izləməyə başlayıblar. Bir neçə illik müşahidələr ərzində tədqiqatçılar ürək-damar xəstəlikləri və şəkərli diabetin getdikcə daha çox yeni hallarını qeyd ediblər. Məlum olub ki, bitki mənşəli doymamış yağları olan qidaları daha çox qəbul edən insanlar doymuş yağlara üstünlük verənlərə nisbətən bu patologiyaları daha az yaşayırlar.

Alimlər izah etdilər ki, sağlam bitki yağlarının (zeytun, kətan toxumu) istehlakı qanın lipid (yağ) profilini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Lipid profili trigliseridlərin, ümumi xolesterolun və müxtəlif sıxlıqdakı lipoprotein xolesterinin səviyyələrini təyin etməkdən ibarətdir. Bədəndə bu birləşmələrin normal konsentrasiyası ilə ateroskleroz, hipertansiyon və ürək və damar xəstəliklərinin digər amillərinin inkişaf ehtimalı azalır.

Xəbər xətti