50 yaşdan yuxarı qadınlar üçün ən yaxşı 5 qida

09:54 - 27 Avqust 2025 - Cəmiyyət

Bu qidalar xroniki iltihabın qarşısını almağa kömək edən antioksidanlar, lif və omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir.
Qida rasionundakı bəzi çox kiçik dəyişikliklər iltihabı azaltmağa və yaşla əlaqədar yarana biləcək digər sağlamlıq problemlərinin öhdəsindən gəlməyə kömək edə bilər. Dietoloqlar tərkibində antioksidanlar, lif, kalsium, sağlam yağlar və zülal olan qidaları yeməyi tövsiyə edirlər. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, EatingWell 50 yaşdan sonra yemək üçün ən yaxşı beş qidanı təqdim edir.
1. Giləmeyvə
Qaragilə, böyürtkən, çiyələk, moruq - bunların hamısı iltihabı azaltmağa və sağlam qocalmağa kömək edən antioksidantlarla zəngindir.
Giləmeyvə MIND pəhrizinin əsas elementidir, demans və digər idrak geriləmə formalarının qarşısını almaq üçün nəzərdə tutulmuş yemək planıdır.
2. Lobya
Fasulyenin tərkibində iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik peptidlər, polifenollar və saponinlər var. Qeydiyyatdan keçmiş diyetisyen diyetisyen Zariel Grullion deyir: "Paxlalı bitkilərin qarışığı yemək sizi daha uzun müddət tox hiss edir və bədəndə artıq iltihabla mübarizə aparmağa kömək edir".
Bundan əlavə, lobya sağlam bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləyən liflə zəngindir və menopozla əlaqəli bağırsaq problemləri ilə mübarizə aparmağa kömək edə bilər. Onlar həmçinin yaşa bağlı əzələ itkisinin qarşısını almağa kömək edən qiymətli bitki əsaslı protein mənbəyidir.
3. Tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
Qeydiyyatdan keçmiş diyetisyen Seema Şah deyir: "İspanaq, kələm və vəzəri kimi tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər iltihabı [azaldan] və oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edən faydalı qidalar və fitokimyəvi maddələrlə yüklənir". Bunlara A, C, E və K vitaminləri, həmçinin güclü polifenollar daxildir.
Şah deyir ki, tünd yarpaqlı göyərti, həmçinin kalsium, maqnezium və kalium kimi sümük quruluşunu gücləndirən minerallarla xüsusilə zəngindir.
4. Qızılbalıq
Qızılbalığı pəhrizinizə əlavə etməyə dəyər, çünki o, iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınan omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir.
5. Fındıq
Bir ovuc qoz-fındıqda fitosterollar, selenium, maqnezium, tokoferollar, polifenollar, doymamış yağlar və lif kimi müxtəlif antioksidanlar və ürək üçün faydalı qidalar var.

Zəngin qida profilinə görə qoz-fındıq ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir. Badam və qoz iltihabı azaltmaq üçün xüsusilə faydalıdır, Braziliya qozu isə oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edir. Xüsusilə balıq yemirsinizsə, qoz, iltihabla mübarizə aparan omeqa-3 yağ turşularına görə diyetinizə əlavə etməyə dəyər.

Xəbər xətti