Bir çox insan üçün qəhvə və ya çay qəbul etməyi xoşlayır, lakin çox az adam plastik fincanların sağlamlığa necə təsir etdiyini düşünür. İsti içkilər plastiklə reaksiya verə bilər ki, bu da orqanizm üçün təhlükəlidir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, niyə belə fincanlardan qaçmalıyıq.
İsti maye (60°C-dən yuxarı) plastiklə təmasda olduqda, bisfenol A (BPA) və ya ftalatlar kimi zəhərli maddələr buraxa bilər. Bu kimyəvi maddələr hormonal tarazlığı pozur və bədəndə toplana bilər. 1960-70-ci illərdə elm adamları ilk dəfə qızdırılan plastikin BPA buraxdığını aşkar etdilər, bu da onun uşaq yeməklərində istifadəsinə məhdudiyyətlərin qoyulmasına səbəb oldu.
Mütəmadi olaraq plastikdən isti içkilər içmək qaraciyər problemləri və hətta xərçəng kimi xəstəliklərin riskini artıra bilər. Tarixən, 1990-cı illərdə ABŞ-da qızdırılan plastik və metabolik pozğunluqlar arasında əlaqəni göstərən tədqiqatlar başladı. Plastik yüksək temperatur üçün nəzərdə tutulmayıb və onun strukturu məhv edilir, içkini "çirkləndirir".
Sağlamlığınızı qorumaq üçün keramika, şüşə və ya metal fincanlardan istifadə edin. Onlar zərərli maddələr buraxmır və içkinin dadını qoruyur. Plastik isti stəkanları atın - bu, özünüzə və ətraf mühitə qayğı göstərmək üçün sadə bir addımdır.