"Xüsusilə yaz və yay ayları salmonella bakteriyasının çoxalması üçün əlverişli şərait yaratdığı üçün nəzərə alınmalıdır. Bu bakteriya ağızdan qəbul edildikdə mədənin turşu tərkibinə davamlı olanlar nazik bağırsaqda tez yerləşirlər. Daha sonra nazik bağırsağın reabsorbsiya hissəsinə yerləşərək sürətlə koloniyalaşmaya başlayırlar".
Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər veeir ki, bu barədə mikrobioloq İpek Ada Alver məlumat verib.
"Salmonella bakteriyasının səbəb olduğu qida zəhərlənməsi ağız yolu ilə yoluxma yolu ilə, ilk növbədə az bişmiş toyuq, qırmızı ət, yumurta, süd və süd məhsulları, mayonez kimi souslar vasitəsilə ötürülür" – mütəxəssis deyir.
“Bu patogen bakteriyalar personal və biznes gigiyenasının olmaması, pis bişirilmə, bişirilmə və uyğun olmayan mühitlərdə qorunma, əl gigiyenasına riayət edilməməsi və ya daşıyıcıların (milçək, həşərat, siçan kimi vasitəçilər) olmaması səbəbindən birbaşa və ya çarpaz tozlana bilər və insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradır” dedi.
Yaz və yay aylarının bu bakteriyaların çoxalması üçün əlverişli şərait yaratdığını bildirən mütəxəssis qeyd edir ki, bu bakteriya ağızdan qəbul edildikdə mədənin turşuluğuna davamlı olanlar nazik bağırsaqda tez yerləşirlər. Daha sonra nazik bağırsağın reabsorbsiya hissəsində yerləşərək sürətlə kolonizasiyaya və çoxalmağa başlayırlar. Bu mərhələdən sonra bakteriyalar virulentlik faktorlarını və toksinləri buraxır, qanın reabsorbsiya mexanizmlərini pozur, toxumaların sürətlə yayılmasına və digər orqanlara qarışmasına səbəb olur. immun sistemini aşağı salır”.
Salmonellyoz xəstəliyində görülən əlamətlərdən danışan Alver, "Zəiflik, ürəkbulanma, qusma, qızdırma, qarın ağrısı və krampları, qarında şişlik və ishal ən çox müşahidə edilən simptomlar arasındadır. Diareya və qusma ilə birlikdə bədən maye və elektrolit itirir, ağızda quruluq və zəiflik kimi yüngül simptomlar, ağızda solğunluq və dəri itkisinə səbəb ola bilər. başgicəllənmə, yuxululuq, qarışıqlıq, qaraciyər və böyrək çatışmazlığı kimi orqan zədələnməsi.
“Maye və elektrolit itkisi nəticəsində xəstələri hipovolemik şoka itirdiyimiz üçün qida zəhərlənməsi, yəni salmonellyoz əlamətləri olan insanlar dərhal xəstəxanaya müraciət etməli, mayenin dəyişdirilməsi və antibiotik müalicələrinə başlamalıdırlar.
Qida zəhərlənmələrinin daha çox toyuq ətindən qaynaqlandığını bildirən Alver, “Havalar istiləşməyə başladıqca qida zəhərlənmələrinin də artdığını müşahidə edirik.
Müəyyən edilib ki, nəzarət olunmayan restoran və bufetlərdə çürük toyuq ətləri yuyulur, müxtəlif ədviyyatlar və ya souslarla kamuflyaj edilir, müxtəlif sakatat məhsulları ilə qarışdırılır, əvvəlki gündən qalan toyuq dönərinə yeni məhsullar əlavə edilir, xarab olma əlamətlərini gizlətmək məqsədi ilə qeyri-gigiyenik şəraitdə hazırlanır, bişirilir və saxlanılır.
Salmonellyoz zamanı ət, xüsusilə toyuq əti, salam, kolbasa, yumurta, balıq kimi qidalar və mayonez kimi souslar, süd və dondurma kimi südlü məhsullar, uşaq qidaları, südlü desertlər də yer alır. Bu qidalar karbohidratlar, vitaminlər və zülal mənbələri ilə zəngindir və gündəlik istehlak edilməli olan qidalardır.
Odur ki, salmonellyoz hallarının qarşısının alınmasında ən mühüm addım bu qidalardan qaçmaqdansa, yoxlamalar aparmaq və işçilərə gigiyena təhsili verməkdir. Hazırda salmonellyoz hallarının artması ilə əlaqədar insanlar toyuq ətindən istifadə etməkdə tərəddüd edirlər. Ona görə də belə hallarda həm xalqın sağlamlığının riskə atılmasının, həm də iqtisadi itkilərin qarşısını almaq üçün çəkindirici cəzalar verilə bilər”.