Balqabaq toxumlarını faydalı olması üçün necə qurutmalı

06:13 - 4 Sentyabr 2025 - Xəbər

Balqabaq toxumu çiy və ya qovrulmuş halda yeyilə bilər. Ancaq qurudulmuş zaman ən çox fayda gətirirlər. Əlbəttə ki, onlar düzgün qurudulursa.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, balqabaq toxumu əsl superfood və amin turşularının əla bitki mənbəyidir. Onlar qida maddələri ilə zəngindir: zülal, sağlam Omeqa-3 və Omeqa-6 yağları, vitaminlər və minerallar. Balqabaq tumu yemək ürək, qan damarları üçün faydalıdır, təzyiqi normallaşdırır, mədə-bağırsaq traktını yaxşılaşdırır.

Balqabaq toxumlarının antihelmintik xüsusiyyətlərini hər kəs bilir. Balqabaq tumlarında artıq miqdarda olan triptofan yuxunu və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır, maqnezium isə narahatlığı azaldır. Balqabaq toxumu yağı gurmeler tərəfindən yeməkləri dadmaq üçün istifadə olunur. Əzilmiş toxumlar smoothies, salatlar və sıyıqlara əlavə edilir.

Balqabaq toxumlarının qurudulması üçün hazırlanması
Balqabağı kəsdikdən sonra etməli olduğunuz ilk şey toxumları çıxarmaq və onları liflərdən və pulpadan təmizləməkdir. Sonra soyuq suda yuyun, pulpa qalıqlarını tamamilə çıxarın, əks halda onlar küflənə bilər. Qalan şey, toxumları kağız dəsmalın üzərinə qoyaraq artıq nəmi çıxarmaqdır.
Balqabaq toxumlarını necə qurutmaq olar
Balqabaq toxumlarının təbii şəkildə qurudulması
Toxumların havada qurudulması ən asan yoldur, lakin bu da diqqət tələb edir. Toxumlar yaxşı havalandırılan yerdə kağız və ya parça üzərində bir təbəqəyə qoyulmalıdır. Qurutma ətraf mühitin temperaturundan asılı olaraq 3 gündən 5 günə qədər davam edir. Bütün bu müddət ərzində toxumları vaxtaşırı qarışdırmaq lazımdır.
Toxumların çürüməsinin qarşısını almaq üçün yüksək rütubətdən və birbaşa günəş işığından qaçınmaq vacibdir.
Balqabaq toxumlarının sobada qurudulması
Bu sürətli və etibarlı bir üsuldur. Fırını 60-80 ° C-yə qədər qızdırın. Temperaturu daha yüksək qaldırmayın, əks halda toxumlar yanacaq.
Toxumları bir təbəqədə bir çörək qabına yayın. Əvvəlcədən perqamentlə düzə bilərsiniz. Hərdən qarışdırın və 1-2 saat qurudun. Hazırlığı dad və xırtıldama ilə yoxlayın. Toxumlar quru olmalıdır, lakin qaranlıq olmamalıdır.

Balqabaq toxumlarının elektrik quruducuda qurudulması
Hazırlanmış toxumları bir təbəqədə elektrik qurutma maşınının qablarına tökün. Temperaturu 60-70 ° C-ə qoyun. Toxumlar xırtıldayana qədər 4-6 saat qurudun.
Qurudulmuş balqabaq toxumlarının saxlanması
Balqabaq toxumlarını sobada və ya elektrik quruducuda quruduqsa, saxlamadan əvvəl tamamilə soyudulmalıdır.
Sonra onları şüşə qablar kimi quru, hava keçirməyən konteynerə qoyun, neylon və ya metal qapaqlarla möhkəm bağlayın və 6 aya qədər sərin, qaranlıq yerdə saxlayın. Balqabaq toxumu bir ilə qədər soyuducuda saxlanıla bilər.

Xəbər xətti