Uzunömürlülük üçün ən yaxşı pəhriz

08:01 - 25 İyul 2025 - Cəmiyyət

Uzunömürlülük üçün ən yaxşı pəhrizə gəldikdə, hər kəsə uyğun bir yanaşma yoxdur, lakin bu qaydalara əməl etməyin faydaları sübut edilmişdir.
Biz bizdən əvvəlki nəsillərdən daha uzun yaşayırıq, amma əsas odur ki, biz həm də daha sağlam yaşayırıq və böyüklər arasında uzunömürlülük üçün ən yaxşı pəhrizə maraq artır.
Uzunömürlülük hər kəsə uyğun gələn bir yanaşma deyil. Daha yaxşı uzunmüddətli sağlamlıq və rifah üçün yolumuz – istər uzunömürlülük üçün ən yaxşı məşq olsun, istər yuxu cədvəlimiz, istərsə də pəhrizimiz – həyat tərzimizə və seçimlərimizə uyğun olaraq fərdiləşdirilməlidir. Beləliklə, bunu davam etdirmək ehtimalımız daha yüksəkdir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Woman&Home daha uzun yaşamaq üçün hansı pəhrizin seçiləcəyini aydınlaşdırıb.
Ultra işlənmiş qidalarda az balanslaşdırılmış pəhriz, siqaretdən imtina və aktiv həyat tərzi ciddi sağlamlıq problemlərinin qarşısının alınması üçün açardır, lakin indi ekspertlər sağlam qocalmağımıza kömək etmək üçün 40 və 50 yaşlarında yemək üçün dəqiq qida qruplarını müəyyən ediblər. Tədqiqatçılar orta yaşda yedikləri ilə 70 yaşından sonra xroniki xəstəlik arasında əlaqə olub-olmadığını öyrənmək üçün 30 il ərzində 100.000-dən çox insanın pəhrizlərini izləyiblər.

Mütəxəssislər yaşlandıqca ən yaxşı sağlamlıq nəticələrinə səbəb olduğunu görmək üçün 39-69 yaş arası insanlarda səkkiz fərqli yemək nümunəsinə baxdılar.
Onlar “sağlam qocalmanı” əsas xroniki xəstəliklər olmadan 70 yaşa çatmaq və yaxşı idrak, fiziki və əqli sağlamlığı qoruyub saxlamaq kimi müəyyən ediblər. Xroniki xəstəliklərə xərçəng, diabet, ürək çatışmazlığı, insult, böyrək çatışmazlığı və Parkinson xəstəliyi daxildir.

Tədqiqatlarında meyvələr, tərəvəzlər, tam taxıllar, qoz-fındıq, paxlalılar və sağlam yağlara üstünlük verən Alternativ Sağlam Qidalanma İndeksinin (AHEI) üstün olduğunu tapdılar.
Bu pəhrizdə qırmızı və işlənmiş ət, şəkərli içkilər və duzlu qidalar da azdır. Ümumiyyətlə, uzunömürlülük üçün ən yaxşı pəhriz idi.

AHEI Alternativ Sağlam Qidalanma İndeksi pəhrizinə əməl edən iştirakçılar, bu xüsusi pəhriz planına əməl etməyənlərlə müqayisədə 70 yaşında sağlam qocalma şansı 86 faiz, 75 yaşında isə 2,2 dəfə yüksək olub.

Bununla belə, qidalanma professoru və tədqiqatın aparıcı müəllifi Anne-Julie Tessier qeyd etdi ki, bu, daha uzun və sağlam həyat sürmək üçün tövsiyə edilən yeganə pəhriz deyil.
Alternativ Sağlam Qidalanma İndeksində yüksək nəticə gündə beş porsiya tərəvəz, əlavə yaşıl yarpaqlı tərəvəz, gündə dörd porsiya meyvə, beş-altı porsiya tam taxıl, bir porsiya qoz-fındıq və ya paxlalılar kimi bir porsiya bitki zülalı, həftəlik bir porsiya balıq və əsas yemək olaraq bitki yağlarından istifadə etmək deməkdir.
Nəticələr göstərir ki, hər kəsə uyğun bir pəhriz yoxdur və sağlam pəhrizlər fərdi ehtiyac və üstünlüklərə uyğunlaşdırıla bilər.
Əlbəttə ki, bir çox faktorlar sonrakı həyatda sağlamlıq problemlərinə səbəb ola və ya qarşısını ala bilər. Pəhriz onlardan yalnız biridir. Genetikamız, həyat tərzimiz, sosial və ətraf mühit amilləri xroniki xəstəliyə səbəb ola bilər. Bununla belə, orta yaşda hamımızın edə biləcəyi bir çox şey var ki, bağırsaq sağlamlığını qorumaq, beyin funksiyasını qorumaq, əzələ və sümük gücünü qorumaq və xolesterolu azaltmaq, o cümlədən məşq etmək, yaxşı yuxu almaq və stressi azaltmaqla bioloji yaşımızı azaltmağa kömək etməkdir.
 

Xəbər xətti