Pəhrizdə əvəzolunmaz tərəvəzlərdən biri olan xiyar sağlamlıq üçün çox faydalıdır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, “Şərq əl-Avsat”ın The Telegraph-a istinadən verdiyi məlumata görə, diyetoloq Dr. Sarah Brever niyə xiyarın hər soyuducuda olması lazım olduğundan danışıb.
Xiyarın tərkibində su çox olduğu, vitamin və minerallarla zəngin olduğu üçün süfrədən əskik olmamalıdır. Xiyar həm də diabet və xərçəngdən qoruyur
100 qram xiyarda 96 qram su var. Nəmləndirici olmaqla yanaşı, bu həm də onu aşağı kalorili əla qida halına gətirir.
6 sm uzunluğunda bir xiyar parçasının cəmi 10 kalori və 1,2 qramı var. Tərkibində şəkər var, yəni qan şəkərinizin səviyyəsini yüksəltməyəcək.
Xiyar bədəndən natrium və artıq mayeni çıxaran kalium təmin edir. Tərkibində həmçinin maqnezium (əzələləri və sinirləri gücləndirir və yorğunluqla mübarizə aparır), C vitamini (sağlam diş ətləri və dəri üçün vacibdir) və K vitamini (qan laxtalanmasında rol oynayır və dəriyə tətbiq edildikdə göyərmələri azalda bilər).
Xiyar çoxlu antioksidant polifenolları ehtiva edir... o cümlədən liqnin (ürək-damar xəstəlikləri və bəzi xərçəng növlərinin aşağı riskləri ilə əlaqələndirilir) və beta-karoten (göz və dəri sağlamlığını, həmçinin immunitet sistemini gücləndirdiyi bilinir).
Dr. Brever deyir ki, gözə iki dilim xiyar qoymaq köhnə mövhumat deyil, əslində şişmiş gözləri sakitləşdirir. Xiyar dəridə günəş yanıqlarına qarşı dərman kimi də istifadə edilə bilər.
Xiyar qabığı, sağlam saç, dəri və dırnaqların saxlanmasında mühüm rol oynayan bir mineral olan silisiumun ən zəngin qida qaynaqlarından biridir. Brever həmçinin xəbərdarlıq edir ki, bəzi insanlar xiyar zülallarına qarşı allergik ola bilər.