Toyuq bişirərkən bu detala diqqət! İçi çəhrayı və …

06:00 - 1 May 2025 - DİGƏR

Evdə toyuq bişirərkən edilən sadə səhvlər ciddi qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, doktor Yağmur Ekenoğlu Merdan bildirib ki, təkcə çöldən alınan qidaların deyil, evdə hazırlanan yeməklərin də qida təhlükəsizliyi baxımından ciddi risklər yarada biləcəyini vurğulayıb.

Merdan xüsusilə çiy toyuq ətinin hazırlanması və bişirilməsi zamanı edilən səhvlərin qida yoluxucu xəstəliklərə yol aça biləcəyini ifadə edərək, alış-veriş mərhələsindən qidaların saxlanmasına qədər nəzərə alınması lazım olan təcrübələri izah edir.

Merdan alış-veriş zamanı toyuq şirələrinin və ya ətinin digər qidalarla təmas etməməsi üçün məhsulların ayrı bir çantada və ya səbətin dibində daşınması lazım olduğunu və bu tətbiqin xüsusilə tərəvəz və meyvə kimi çiy qidalarda bulaşma riskini azaldacağını qeyd edib.

Yemək hazırlamazdan əvvəl əllərin ən az 20 saniyə sabunla yuyulması lazım olduğunu vurğulayan Merdan, çiy toyuğu yumadan birbaşa bişirməyə başlamağın çirklənmə riskini minimuma endirə biləcəyini ifadə etdi. Merdan bildirib ki, toyuq əti və ya şirələri səthə düşərsə, o zaman sabunlu isti su ilə o ərazi yaxşıca təmizlənməlidir.

“Ətin içi çəhrayı qalmamalıdır”
Toyuq ətinin tam bişməsi lazım olduğunu qeyd edən Merdan içərisinin yoxlanılması lazım olduğunu, çəhrayı və qanlı yerlərin qalmaması lazım olduğunu bildirib.

Bu addımın zərərli bakteriya və patogen mikroorqanizmlərin yox olması üçün çox əhəmiyyətli olduğunu paylaşan Merdan, "Bundan əlavə, yeməklərin bişirildikdən sonra uyğun temperatur və vaxt idarəsi ilə soyuducu və ya dondurucuda saxlanması, xüsusilə isti havalarda iki saatdan çox çöldə qalmaması istehlakçıların sağlamlıqları üçün almaları lazım olan əlavə tədbirdir" dedi. 
"Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının tövsiyələrinə əsasən, hər bir şəxsin evdə atacağı gigiyena və qida təhlükəsizliyi addımları qida zəhərlənməsi hallarının qarşısının alınmasında təsirli olacaq. Bu şüurla hərəkət etdikdə həm ailələrinizin sağlamlığı qorunacaq, həm də ümumilikdə cəmiyyətdə təhlükəsiz qida istehlakı dəstəklənəcək. Bu cür əsas ehtiyat tədbirlərini cəmiyyətimizin sağlam və şüurlu həyatımızın əvəzsiz hissəsinə çevirmək hamımızın borcudur".

Xəbər xətti