Meyvələrin dondurulması onlarda maksimum fayda, vitamin və dadın qorunmasının, həmçinin qışda analoqlarına həddindən artıq pul ödəməməyin ən sadə və etibarlı yoludur.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dondurulmuş meyvələr çörəkçilik, kompotlar, musslar, kissellər və digər yeməklər və içkilər üçün ərimədən istifadə edilə bilər. Dondurulduqda, salatlarda və ya müxtəlif kulinariya təcrübələri üçün bəzək kimi əla işləyirlər.
Meyvələrin dondurulmasının xüsusiyyətləri
Sıx pulpa ilə orta şirəli meyvələr donmağa yaxşı dözür. Defrost edildikdə, onlar görünüşünü itirmir və toxumasını saxlayırlar.
"Üzünü" qorumaq üçün meyvələr qəfil temperatur dəyişikliyinə məruz qalmadan - onları dondurucudan soyuducuya köçürmək və yalnız sonra masaya qoymaqla əridilməlidir.
Dondurmanın mərhələləri və üsulları
Yalnız yetişmiş, lakin artıq yetişməmiş meyvələr dondurulmaq üçün uyğundur. Onlar qurdlu olmamalıdır, heç bir zədə, çürük, kif və ya çürük əlamətləri olmamalıdır.
Dondurmadan əvvəl meyvələr yaxşıca yuyulmalı və qurudulmalıdır
Armud və almadan özəyi, gavalı, şaftalı və ərikdən isə çuxurları çıxarın.
Meyvələr yarıya bölünə bilər və ya müxtəlif qalınlıqdakı dilimlərə kəsilə bilər - istədiyimiz kimi.
Qısa müddətli saxlama üçün meyvələri 0 ilə - 8 dərəcə temperaturda saxlamaq olar.
Uzunmüddətli saxlama üçün kamerada temperatur -18 ilə -23 dərəcə arasında olmalıdır.
Quru dondurma üsulu ilə meyvələr boşqaba paylanır və bir gün dondurucuda saxlanılır, bundan sonra torbalara və ya qablara paylanır və bütün raf ömrü boyu yenidən dondurulur.
Meyvələri şəkər siropunda dondura bilərsiniz. Şəkəri suda 2:1 nisbətində həll edin, qaynadın, sərinləyin və nəticədə şərbəti qablara qoyulmuş meyvələrin üzərinə tökün. Qapağı möhkəm bağlayın və dondurucuya qoyun.
Dondurmaq üçün ən yaxşı meyvələr orta şirəli və sıx ətli meyvələrdir:
alma
Armud
Şaftalı
Nektarinlər
ərik
gavalı