Ağ qidalarda “Ozempik” dərmanından 2,5 dəfə daha effektiv şəkildə arıqlamaq prosesini sürətləndirə bilən bakteriya aşkar edilib. Alimlər iddia edirlər ki, o, bağırsaqlarda öz fəaliyyətinə görə irisin hormonuna bənzəyən RORDEP1 və RORDEP2 zülallarının sintezini aktivləşdirir. Fiziki fəaliyyət zamanı əzələlər tərəfindən istehsal olunan bu hormon yağların yandırılmasına və maddələr mübadiləsinin tənzimlənməsinə cavabdehdir.
Bu bakteriya əsasən gül kələm, yumurta, toyuq döşü, süd və kəsmik kimi ağ qidalarda olur.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Yelena Solomatina, ağ qidaların yeməyin həqiqətən arıqlamağa kömək edib-etmədiyini izah edib.
Onun sözlərinə görə, ağ qidaların heç də hamısı bağırsaqlarda bu zülalların istehsalına stimullaşdırıcı təsir göstərmir. Məsələn, şəkər və təmizlənmiş un ağ rəngdə olmasına baxmayaraq, həddindən artıq istehlak edildikdə əks effekt verəcəkdir.
Gül kələm, yumurta, toyuq döşü, süd və kəsmik həqiqətən sağlamdır, amma fakt budur ki, hər hansı bir məhsul bədənimizin bir çox aspektlərinə bu və ya digər şəkildə və xüsusən də bakteriyaların işinə təsir göstərir.
Ancaq bunun üçün müəyyən şərtlər və bağırsaq mikroflorasının balansı lazımdır. Bu bakteriyalar irisin hormonu ilə hərəkətdə uzaqdan oxşar ola bilən müxtəlif maddələri sintez edir - bu maddə bədəndəki yağın miqdarını, iltihabı azalda bilər və müəyyən maddələrin istehsalını stimullaşdırır, yəni mitoxondrilərin işinə təsir göstərir, Alzheimer xəstəliyi kimi neyrovegetativ xəstəliklərin qarşısını alır.
Mütəxəssis izah edib ki, irisin biokimyəvi proseslər vasitəsilə müəyyən genlərin ifadəsinə təsir etməklə, ağ piylərin mitoxondriyalarla zəngin olan qəhvəyi piyə çevrilməsinə kömək edir.
İrisin istehsalı, xüsusilə soyuq şəraitdə, məşq zamanı istilik itkisinə bədənin kompensasiya reaksiyasıdır.
Mütəxəssis vurğuladı ki, çoxlu miqdarda ağ qida qəbulunun irisinə bənzər zülalların istehsalını stimullaşdıracağını söyləmək hələ tezdir.
Ola bilsin ki, gələcəkdə bu hormonun istehsalını stimullaşdıra bilən texnologiyalar ortaya çıxacaq, lakin hələlik bu, yalnız təbii yolla - aşağı temperaturda fiziki fəaliyyətlə mümkündür.
Bununla yanaşı, dietoloq əlavə edib ki, bu sahədə elm bir yerdə dayanmır və araşdırmalar davam edir.