İndi məhsulun dadını və faydalı xüsusiyyətlərini mümkün qədər qoruyaraq qış üçün ehtiyatlar hazırlamaq vaxtıdır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dondurma məhsulların maksimum miqdarda vitamin və dadını saxlamağa imkan verir. Bu metodun effektiv olması ilə yanaşı, həm də ən sadədir. Əlbəttə ki, evdə dərin dondurmaya nail olmaq mümkün deyil, lakin bu lazım deyil. Əsas odur ki, müəyyən qaydalara əməl edilsin.
Nə dondururuq
Meyvələri dondura bilərsiniz, ancaq xüsusi bir məqam yoxdur. Giləmeyvə, badımcan, bolqar bibəri, lobya, yaşıl noxud, qarğıdalı, yerkökü - dondurucuda mükəmməl saxlanılır. Hər şeyi ayrıca dondura bilərsiniz və ya mağazada satın alınanlar kimi tərəvəz qarışıqlarını yalnız bir neçə dəfə ucuz edə bilərsiniz.
Necə dondurmaq olar
Bütöv, zədələnməmiş, sıx meyvələri seçin. Tərəvəzləri yaxşıca yuyun, gövdələri və toxumları çıxarın, kağız və ya mətbəx dəsmalına qurudun və orta ölçülü parçalara kəsin. Hazırlanmış ləvazimatları təmiz plastik torbalara qoyun. Mümkün qədər sıx bir şəkildə qablaşdırmağa çalışın, lakin məhsulu əzməmək üçün. Qışı və vaxtını gözləmək üçün dondurucuya göndərin.
Giləmeyvələri iki mərhələdə dondurun. Əvvəlcə yuyun, qurudun, bir təbəqədə boşqablara və ya qablara qoyun və bir yarımdan iki saata qədər dondurucuya qoyun.
Yalnız bundan sonra, dondurulmuş giləmeyvə çantalara tökürük və uzunmüddətli saxlama üçün onları dondurucuya qaytarırıq.
Rahatlıq və yerə qənaət etmək üçün giləmeyvə və tərəvəz ilə çantalardan düz plitələr düzəldirik.
Suşinin bir hissəsi
Qurutma və qurutma tarixdən əvvəlki dövrlərdən bəri məlum olan bir prosesdir. Soyuducuların meydana çıxmasından əvvəl əcdadlarımız gələcək istifadə üçün hər şeyi qurudular - balıq, ət və əlbəttə ki, meyvə və tərəvəz. İndi biz yeməkləri özümüzü qida ilə təmin etmək üçün çox ehtiyacımız olduğu üçün qurutmuruq. Qurudulmuş meyvələr kulinariya reseptlərində layiqli yer tutur.
Bəli, meyvə və tərəvəzlər quruduqda bəzi vitaminlər məhv olur, lakin bəziləri təhlükəsiz və sağlam qalır!
Şərtlər imkan verirsə, açıq havada qurutma istehsalını qura bilərsiniz. Evdə sublimasiya problemi elektrik qurutma maşını və ya soba ilə həll olunur.
Nə qurutmaq
Pomidor, bolqar bibəri, yerkökü, çuğundur, qovun, soğan, göyərti - qış üçün saxlamaq istədiyimiz və ya dondurucuya sığmayan hər şeyi qururuq.
Qurudulmuş pomidor və bolqar bibəri ayrı bir delikatesdir. Biz onları təkcə məhsulu saxlamaq üçün hazırlamırıq.
Necə qurutmaq
Müxtəlif meyvə və tərəvəzləri qurudarkən kiçik nüansları nəzərə almaq lazımdır. Əsas qaydalar hamı üçün eynidir.
Tərəvəz və meyvələr yaxşıca yuyulur, dilimlərə kəsilir, toxum və saplar çıxarılır.
Yaşılları itkisiz və lazımsız tullantılar olmadan qurutmaq üçün - qurutma qablarını nazik bir qat doka ilə örtün.
Qurudulmuş tərəvəz və meyvələr sıx qapaqlı sterilizə edilmiş şüşə bankalarda və ya parça torbalarda saxlanılır.
Tərəvəz və meyvələrin saxlanması üçün saysız-hesabsız reseptlər və üsullar var.
Qış üçün məhsulu qorumaq üçün sizə lazım olan tək şey qapaqlı şüşə qablar, vaxt və istəkdir.
Yayda kifayət qədər vaxtınız yoxdursa, o zaman bir çox məhsulun qorunması bir neçə mərhələyə bölünə bilər.
Məsələn, yarıya bölünmüş pomidorları öz şirəsində bükə bilərsiniz. Sonra bankanı açdıqdan sonra onları olduğu kimi yeyə bilərsiniz və ya pomidor suyunu ayrıca süzüb pulpanı blenderdə döyüb göyərti və sarımsaqla bişirərək evdə ketçup hazırlaya bilərsiniz. Bunu qışda, daha az əngəl olanda və mənzil isti olmayanda etmək, çılğın qızğın avqustdan daha xoşdur.
Gavalı və albalı gavalıları da eyni şəkildə, minimum şəkərlə qaynadıb yuvarlaya bilərsiniz. Əsas odur ki, onları çuxurlardan ayırsın. Xammalı üç litrlik bankalara yuvarlayın, buna minimum vaxt sərf edin. Və sonra qışda bankanı açaraq onunla nə edəcəyinizə qərar verin. Şəkər, portağal qabığı və qoz-fındıq əlavə edin və mürəbbə, marmelad və ya hətta marmelad alın. Və ya duz, sarımsaq, istiot və keşniş əlavə edin, tkemali alın.
Eyni şeyi alma ilə də edə bilərsiniz.