Şirin, yağlı, duzlu qidalar, eləcə də süd məhsulları yemək üçün qarşısıalınmaz istək bədəndə ciddi problemləri göstərə bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, bunu “SberZdorovye” tibb şirkətinin terapevti və kardioloqu Tatyana Simonova deyib.
Mütəxəssisin fikrincə, şirniyyata ehtiras tez-tez qan şəkərinin səviyyəsinin yüksəlməsi, eləcə də stress zamanı yaranır, çünki qlükoza əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran hormon olan serotoninin istehsalını təşviq edir. Duzlu bir şey yemək arzusu, həkimin qeyd etdiyi kimi, ishal və ya intensiv fiziki fəaliyyət nəticəsində yaranan susuzlaşdırma ilə əlaqələndirilə bilər, çünki onlar elektrolitlərin balanssızlığına səbəb olur. Nadir hallarda, bu, adrenal çatışmazlığı göstərə bilər.
– İştaha orqanizmin ehtiyaclarını bildirdiyi unikal bir üsuldur. Bəzən müəyyən bir məhsula olan istək sadəcə şıltaqlıq deyil, əsas maddələrin çatışmazlığının siqnalıdır, - mütəxəssis bildirir.
Həkim onu da qeyd edib ki, yağlı və qızardılmış qidalara ehtiras yağda həll olunan A, D, E, K vitaminlərinin çatışmazlığı və ya öd daşı xəstəliyinin inkişafı kimi müxtəlif xəstəliklərin əlaməti ola bilər. Kalsium və ya triptofan çatışmazlığı tez-tez süd məhsulları istehlak etmək istəyi ilə özünü göstərir və mədə turşuluğunun artması süd istəyi ilə özünü göstərir.
Həkim vurğulayır ki, vaxtaşırı konkret bir şey yemək istəyi normaldır, lakin konkret məhsula həvəs həftədə 3-4 dəfə baş verirsə, bu, narahatlıq doğurur. Dad seçimlərində ani və izah olunmayan dəyişikliklərə də diqqət yetirməlisiniz.