Sağlamlığınız üçün təhlükəli olan bir neçə növ plastik mətbəx aləti var.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, diyetoloq Dani Dominguez bildirir ki, bir vaxtlar rahat, ucuz və hətta dəbli hesab edilirdilər.
Aşağıda mətbəxdən qadağan edilməli olan ən vacib plastik növləri verilmişdir.
Plastik spatulalar
Plastik spatulalar ən çox sobada istifadə edildiyi üçün, xüsusən də zamanla və ya tez-tez istifadə edildikdə, qidanıza mikroplastikləri sızdıra bilər.
Eyni şey plastik qarışdırma qaşıqlarına da aiddir. İstiliyə daha az həssas olsalar da, zamanla cızıqlar əmələ gələ bilər ki, bu da bakteriyaları saxlaya və həmçinin mikroplastikləri buraxa bilər.
"Mümkünsə, paslanmayan polad, taxta və ya bambukdan istifadə edin", Dominguez təklif edir.
Yapışmayan qab-qacaq
PFAS tərkibli yapışmayan örtüklü qab-qacaq çekmecenizi yoxlamalısınız. Dominguezə görə, qızdırıldıqda zərərli ola biləcək zəhərli dumanlar buraxa bilərlər.
Ən zərərli PFAS-lar tədricən aradan qaldırılsa da, onların əvəzediciləri tədqiqatçıların eyni (və ya hətta fərqli) sağlamlıq təsirlərinə malik olub-olmadığını tam başa düşmələri üçün kifayət qədər uzun müddət mövcud olmayıb, Amerika Xərçəng Cəmiyyəti qeyd edir.
Birdəfəlik istifadə üçün qab-qacaq
Dominguez izah edir: "Birdəfəlik istifadə üçün bıçaq-qaşıq tez-tez plastikin elastikliyini təmin etmək üçün istifadə olunan kimyəvi maddələr olan ftalatlar ehtiva edir.
Bu, yalnız ətraf mühit problemi deyil, həm də hormonal pozuntulara və inkişaf problemlərinə səbəb ola biləcək sağlamlıq təhlükəsidir.
Bu ftalatlar, xüsusən də qızdırıldıqda və ya isti yeməklərin üzərində istifadə edildikdə qidaya sıza bilər.
Melamin qab-qacağı
Melamin qab-qacağı rəngli, şık və davamlı ola bilər, lakin yalnız soyuq yeməklər üçün istifadə olunmalıdır və xüsusən də mikrodalğalı sobada istifadə edilməməlidir. Qızdırıldıqda formaldehid kimi zərərli kimyəvi maddələri buraxa bilər.
BPA plastikləri
Bir çox plastikdə olan kimyəvi maddə olan bisfenol A (BPA) uzun bir risk siyahısı ilə əlaqələndirilir.
Dominguez deyir: "Tədqiqatlar göstərir ki, BPA-ya məruz qalma endokrin pozğunluq, sonsuzluq, böyümə pozğunluğu, immun sisteminin zəifləməsi və hətta xərçənglə əlaqəlidir".
Dominguezə görə, bəzi BPA əvəzediciləri də eyni dərəcədə zərərli ola bilər, buna görə də "BPA-sız" etiketli plastiklərdən ehtiyatlı olun. Dominguez həm bisfenol B (BPS), həm də bisfenol F (BPF)-nin mövcudluğuna diqqət yetirməyi və bambuk, taxta və ya paslanmayan polad qablara və şüşə saxlama qablarına keçməyi məsləhət görür.
Zədələnmiş plastik kəsmə lövhələri
"Dərin yivləri kəsilmiş plastik kəsmə lövhələrində, sonra yeməyinizə düşəcək bakteriyaların olması ehtimalı yüksəkdir", ailə həkimi Angela Dauni qeyd edir.
Plastik kəsmə lövhələrindən yeməyinizə sıza biləcək mikroplastiklərdən xəbərdar olun və onlar, ehtimal ki, atılmalıdır. Taxta, bambuk və ya kağız-kompozit kəsmə lövhələri seçin.
Qüsurlu plastik qablar
Bütün plastikləri birdən atmaqda çətinlik çəkirsinizsə, aşınma əlamətləri göstərənlərdən başlayın.
Artıq işləməyən bütün qab-qacaqlardan qurtulmağı düşünməlisiniz. Ərimiş qab-qacaq çatlayır və dezinfeksiya etmək çətindir, həmçinin mikroplastiklərin ifrazına və ya zərərli bakteriyaların daşınmasına daha çox meyllidir.