Qaynadılmış yumurtaları qəfildən soyuq suya salmayın: hər kəsin etdiyi səhv

07:04 - 12 Dekabr 2025 - MARAQLI

Bir çox insan yumurtalarını qaynadıqdan sonra dərhal soyuq suya salır. Bu, onları tez soyutmağın və asanlıqla soymağın ən asan yolu kimi görünür. Lakin bu vərdişin hər kəsin bilmədiyi bir neçə nüansı var.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, peşəkar aşpazların fikrincə, temperaturun qəfil dəyişməsi yumurta ağının quruluşuna zərər verə, çatlara səbəb ola bilər və hətta dadına təsir edə bilər.

Qəfil soyuma zamanı yumurtaya nə olur
İsti yumurta soyuq suya batırıldıqda, ağı qəfildən büzülür və sıxılır. Bu, onun sərt və rezin hala gəlməsinə səbəb olur və sarısı bəzən boz rəng və fərqli bir dad alır.
Temperaturun qəfil dəyişməsi də tez-tez qabıqda mikro çatlara səbəb olur. Bu çatlar suyun nüfuz etməsinə imkan verə bilər və yumurtanın sulu olmasına və zərif teksturasını itirməsinə səbəb ola bilər.

Buna görə aşpazlar məhsulun həm dadını, həm də görünüşünü pisləşdirdiyindən, partlayıcı soyutmanı tövsiyə etmirlər.

Yumurtaları necə düzgün soyutmaq olar
Mütəxəssislər tədricən soyutmanı tövsiyə edirlər; Bu, yumşaq ağların və gözəl, vahid sarıların qorunmasına, eləcə də yumurtaların dadlı qalmasına kömək edir. Addım-addım təlimatlar:
Odu söndürdükdən sonra yumurtaları bir neçə dəqiqə daha isti suda saxlayın.
Sonra qaynar suyun bir hissəsini süzün və temperaturu tədricən azaltmaq üçün ilıq su əlavə edin.
Yalnız bundan sonra soyuq su əlavə edin, yumurtaların temperaturda qəfil dəyişiklik yaratmadan uyğunlaşmasına imkan verin.
Yumurtalar tamamilə soyuduqdan sonra qabıqlarını soya bilərsiniz; onlar hamar və səliqəli şəkildə ayrılacaq.

Xəbər xətti