Balığın təzə olub olmadığını necə müəyyən etmək olar

07:46 - 10 Dekabr 2025 - Xəbər

Kortəbii bazarlarda və ya sanitariya standartlarına əməl olunmayan yerlərdə balıq almaqdan çəkinmək vacibdir.
Balığın yemək üçün təhlükəsiz olmasını təmin etmək üçün onu ağıllı seçmək, görünüşünü, qoxusunu və satış şərtlərini qiymətləndirmək vacibdir. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, həkim Andrey Kosinov alarkən nələrə diqqət yetirməli olduğunu, balığın necə düzgün saxlanacağını və bişiriləcəyini və hətta diri satılan qızılbalığın niyə həmişə təhlükəsizliyə zəmanət vermədiyini izah etdi.

Balığın təravətini görünüşünə görə necə təyin etmək olar
Həkimin sözlərinə görə, ilk növbədə balığı ağıllı seçmək lazımdır. Əsas məsələ təravət əlamətlərinə diqqət yetirmək, məhsulun görünüşünü qiymətləndirməkdir.
"Əsas məsələ balığın şəffaf gözlərinə diqqət yetirməkdir - onlar dəyirmi və parlaq olmalıdır. Həmçinin balığın təbii qoxusuna da diqqət yetirməlisiniz: dəniz və ya çay, təbii, lakin xoşagəlməz ammonyak və ya çürük notlar olmadan", - deyə həkim qeyd edib.

O, kortəbii bazarlarda və ya sanitariya standartlarına əməl olunmayan yerlərdə balıq almaqdan çəkinməyin vacib olduğunu deyir. Belə bazarlarda balıqlar tez-tez naməlum müddət buzsuz açıq havada qalır ki, bu da məhsulun keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə və zəhərlənməyə səbəb ola bilər.

"Başqa bir vacib məqam: alıcı balıqları uzun müddət soyuducusuz daşımağı planlaşdırırsa, aşağı temperatur saxlayan və məhsulu təravətli saxlayan xüsusi soyuducu torbalardan istifadə etmək yaxşıdır. Evdə balıqlar soyuducunun alt rəfinə, digər qidalardan ayrı qoyulmalıdır. Soyuducuda nə qədər müddət saxlanıla bilər? Yaxşı, bir gündən çox olmamalıdır. Ən çoxu bir gün yarım", - deyə Andrey Kosinov bildirir.

Təzə balığın qəlsəmələri hansı rəngdə olmalıdır?
Həkimin sözlərinə görə, onlar qırmızı və ya çəhrayı rəngdə olmalı və bədənə möhkəm yapışmalıdırlar.
"Əsas qayda qoxu olaraq qalır - təzə, ammonyak və ya xoşagəlməz notlar olmadan", - deyə həkim qeyd edib.

O, həmçinin əlavə etdi ki, qəlsəmələrin rəngi balıq növündən və xarici amillərdən asılı olaraq dəyişə bilər, buna görə də bəzən sağlam balıq qeyri-adi görünə bilər və qəti nəticə üçün mütəxəssisə müraciət etmək ən yaxşısıdır.
"Bu halda, şübhə doğuran heç nə almamaq yaxşıdır. Sonradan müalicə etməkdənsə, onu yeməmək daha yaxşıdır", - deyə həkim yekunlaşdırdı.

Xəbər xətti