Xırtıldayan çörəklərdəki təhlükə - Gözlənilməz nəticələr

10:01 - 21 İyul 2025 - DİGƏR

Sağlam həyat tərzi və sağlam qidalanma tərəfdarları əmindirlər ki, xırtıldayan çörəklər adi çörəyə sağlam alternativdir. 

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, diyetoloqlar və digər tibb işçiləri təsdiqləyir ki, bu xırtıldayanlar həzmi yaxşılaşdırmağa, çəkini azaltmağa və bədəni təmizləməyə kömək edir. Bununla belə, xırtıldayan çörəkləri tamamilə zərərsiz qida hesab etmək olmaz.

Ən azı, onları pəhrizinizə daxil edərkən, əsassız istehlakın bəzi xoşagəlməz nəticələrinin mümkünlüyünü xatırlamaq lazımdır.
Sağlam seçim
Xırtıldayan çörəklərin çox zəngin olduğu lif və pəhriz lifi bağırsağın işini normallaşdırmağa kömək edir və tullantıları və toksinləri bədəndən çıxarmağa kömək edir. Ancaq xırtıldayan çörəklərdə kalori də var. Üstəlik, ənənəvi çörək məhsulları ilə müqayisə edilə bilən miqdarda - 100 qr üçün təxminən 300-350 kkal. Aldadıcı yüngüllük və xırtıldayan tekstura pis xidmət edir. Heç fərqinə varmadan, planlaşdırdığınızdan daha çox xırtıldayan çörək yeyə, artıq kalori əldə edə və arıqlamaq əvəzinə əlavə çəki ala bilərsiniz.
Düzgün həzm
Lif təbii həzm üçün faydalıdır və lazımdır. Xırtıldayan çörəkdə çox şey var. Deyə bilərsiniz ki, bunların hamısı ondan ibarətdir. Məhz buna görə də xırtıldayan çörək məhdud miqdarda, xüsusən də qastrit, pankreatit, kolit, mədə xorası və digər mədə-bağırsaq problemlərindən əziyyət çəkən insanlar tərəfindən istehlak edilməlidir.

Yaxşı olar ki, 3-4 yaşa qədər uşaqlar ümumiyyətlə xırtıldayan çörək yeməsinlər. Onların mədə-bağırsaq traktları hələ belə qaba yeməyə hazır deyil.
Yaşlılar da risk altındadır. Quru xırtıldayan çörək, xüsusən də kifayət qədər maye qəbulu ilə, mədə şirəsini udur və sıx topaqlara - fitobezoarlara yapışa bilər. Bu fenomen nadirdir, lakin təhlükəlidir. Bağırsaq tıkanıklığına səbəb ola bilər və hətta cərrahi müdaxilə tələb edə bilər.
Allergenlər və kanserogenlər
Əksər xırtıldayan çörəklər, xüsusən də buğda və ya çovdardan hazırlanan çörəklərdə özü var. Bu, ona fərdi dözümsüzlüyü olan insanlar və bəzi taxıllara alerjisi olanlar üçün təhlükəlidir.

Qarabaşaq və düyü xırtıldayan çörəklərin tərkibində özü yoxdur, lakin bu onların tamamilə zərərsiz olması demək deyil. Bir qayda olaraq, qarabaşaq və düyü xırtıldayan çörəklər ekstruziya üsulu ilə hazırlanır. Bu üsul popkorn hazırlamağa bənzəyir. Taxıllar yüksək təzyiq altında istilik müalicəsindən keçir. Onlar partlayır və sonra köpük plitələrinə bənzər həcmli, xırtıldayan tortlara basılır.

Bişirmə prosesinin 300°C-ə qədər olan temperaturda baş verdiyinə görə, çips və kruton kimi digər qurudulmuş məhsullarda olduğu kimi, xırtıldayan çörəklərdə akrilamid əmələ gələ bilər - potensial kanserogen maddə.

Allergik reaksiyalara həmçinin şəkər, duz, konservantlar və ləzzət artırıcılar kimi əlavələr səbəb ola bilər ki, bunlar tez-tez ucuz xırtıldayan çörək seçimlərində olur.
Gözlənilməz üstünlüklər
Bəzi xırtıldayan çörək növləri, məsələn, düyü xırtıldayan çörəyi sorbent rolunu oynayır - toksinləri çıxarır. Yulaf xırtıldayan çörəyi sinir sisteminə faydalı təsir göstərir — B vitaminləri sayəsində yuxunu normallaşdırmağa və stressi azaltmağa kömək edir.
Diqqət və moderasiya
Çörək normada faydalı ola bilər, ancaq onu tamamilə təhlükəsiz hesab etməməlisiniz.
Gündə 3-5 ədəddən çox yeyin və su ilə yuyun. Məhsulun tərkibinə diqqət yetirin.
Sağlam həyat tərzinin elementlərindən biri kimi xırtıldayan çörəyi seçərkən əlavələr, maya və konservantlar olmayan bütün taxıl seçimlərinə üstünlük verin.
Hər hansı digər məhsul kimi xırtıldayan çörəkdən sui-istifadə edə bilməzsiniz. Siz də onu ləzzət kimi qəbul edə bilməzsiniz. Uşaqlar və xroniki xəstəlikləri və həssas mədə-bağırsaq traktları olan insanlar adi çörək seçmək daha yaxşıdır.

Xəbər xətti