Almaların tərkibində orqanizmə müsbət təsir göstərən müxtəlif bioloji aktiv və təbii kimyəvi maddələr var.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, almalar tək və ya yeməklərdə dadlı deyil, həm də orqanizmə qeyri-adi faydalar gətirir. Orta ölçülü alma yaxşı bir lif mənbəyidir, təxminən 4,8 qr. Onlar həmçinin C vitamini və az miqdarda digər vitamin və mineralların yaxşı mənbəyidir.
“Gündə bir alma yeyən həkim tanımır” deyimini bilirsiniz. Almalar immunitet sisteminizi gücləndirməyə və hüceyrələri oksidləşdirici zərərdən qorumağa kömək edən əla vitamin və antioksidant mənbəyidir.
Həzmi yaxşılaşdırır
Almalar bağırsaqların yaxşı işləməsini təmin edən və həzmi tənzimləməyə kömək edən liflə zəngindir. Onların tərkibində bağırsaq mikrobiomunuzda prebiyotik rolunu oynayan lif növü olan pektin və zərərli mikrobların böyüməsini dayandıran quercetin var. Pəhriz lifi həzm olunmadığı üçün pektin bağırsaqlara zərər vermədən çatır və faydalı bakteriyaların böyüməsini təşviq edir. Sağlam bağırsaq isə çox vaxt sağlamlığın açarıdır.
İştah üçün təbii lif
Almaların tərkibindəki lif sizi tox hiss edir, bu da iştahınızı idarə etməyə və qəlyanaltılardan çəkinməyə kömək edir, buna görə də kökəlmə ehtimalınız azalır. Lif həzmi yavaşlatmağa kömək edir, buna görə də daha uzun müddət toxluq hiss edirsiniz.
Sağlam ürək
Almaların tərkibindəki antioksidantlar bədəndəki pis xolesterolu azaltmağa və ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər. Bunun səbəbi almanın tərkibindəki flavonoidlər iltihabı azaldır və ürək sağlamlığını qoruyur. Almalar həm də ürək xəstəliyi üçün risk faktoru olan qan təzyiqi və xolesterin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edən həll olunan liflə də zəngindir.
Beyin sağlamlığını dəstəkləyir
Almanın müntəzəm istehlakı idrak funksiyasını yaxşılaşdırır və Alzheimer kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin riskini azaldır. Alma yemək oksidləşdirici stressi azaltmağa, "beyin tənəzzülünün" qarşısını almağa və qocalma əlamətlərini yavaşlamağa kömək edə bilər.
Almaların hər biri təxminən 60 kalori ehtiva edir, bu da kalorilərin sayına görə sizə çoxlu qida faydası verir. Almaları bütöv, çiy və qabığı soyulmamış yeyəndə sağlamlıq üçün ən çox fayda əldə edirsiniz. Şirə, sidr və alma püresi o qədər də faydalı deyil, çünki almaların bişirilməsi və emalı qiymətli qidaları aradan qaldırır.