Yumurtalar adətən karton qutularda marketlərdə şaquli şəkildə, sivri ucları yuxarı baxaraq satılır. Ancaq evə gələndə onlardan bir neçəsinin qırıq olduğunu tapmaq təəccüblü deyil.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Massaçusets Texnologiya İnstitutunun (MIT) yeni araşdırması bu vərdişin dəyişdirilməsinin lazım olduğunu göstərir.
MIT tədqiqatçıları tərəfindən aparılan laboratoriya təcrübələri göstərdi ki, yumurtalar üfüqi şəkildə, yəni yan tərəfdə saxlandıqda və daşındıqda qırılma riski əhəmiyyətli dərəcədə azalır. Alimlərin fikrincə, yumurtaların "ekvator" hissəsi və ya ortası onları bu şəkildə yerləşdirmək sivri və yuvarlaq uclara nisbətən daha təhlükəsizdir, çünki o, daha çox zərbə qəbul edə bilir.
Araşdırmalar çərçivəsində müxtəlif istiqamətlərdə və hündürlükdə 180 ədəd çiy toyuq yumurtası yerə atılıb. Yumurtalar üfüqi (ekvator yerə paralel), şaquli olaraq uclu ucları aşağı və şaquli olaraq yuvarlaq ucları aşağıya doğru atılırdı. 8, 9 və 10 millimetr hündürlükdən hansı yumurtaların çıxdığı qeydə alınıb.
Nəticələrə görə, üfüqi şəkildə qoyulan yumurtalar şaquli olaraq qoyulan yumurtalardan daha az çatlayır. 8 millimetr hündürlükdən düşən şaquli yumurtaların yarısından çoxu çatlamış, eyni hündürlükdən üfüqi yerə düşənlərin isə yalnız 10%-i çatlamışdır. Bundan əlavə, orta hesabla, şaquli olaraq atılan yumurtalar 8,66 mm, üfüqi yerə düşən yumurtalar isə 8,9 mm-ə qədər qırıldı.
60 yumurta üzərində sıxılma testləri də göstərdi ki, hər iki istiqamətdə qırılmaq üçün 45 nyutonluq qüvvə tələb olunur, lakin üfüqi yüklü yumurtalar daha çox sıxışdıra bilib. Tədqiqatçılar bildirirlər ki, yumurtaların orta hissəsi daha elastikdir, bu da enerjinin daha yaxşı mənimsənilməsinə imkan verir.
Bu tapıntılar yumurtaların ən davamlı tərəfinin sivri ucları olduğuna dair ümumi inamı təkzib edir. Tədqiqat həmçinin qablaşdırma formalarının bu məlumat əsasında yenidən işlənməsini təklif edir. Hətta yumurtanı qırmaq üçün ən yaxşı yerin ortada deyil, uclarında olduğunu iddia edirlər.