Yaşıl qəhvə təkcə dəbdə deyil, həm də çox sağlam bir içkiyə çevrilir.
Yaşıl qəhvə iştahanı idarə etməyə, maddələr mübadiləsini gücləndirməyə və qan şəkərinin səviyyəsini sabit saxlamağa kömək edir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, buna görə də, e.vnexpress.net yazır ki, çəki itirməkdə və xroniki xəstəliklərin, xüsusən də diabetin qarşısını almaqda yumşaq, lakin təsirli bir vasitə kimi getdikcə daha çox tövsiyə olunur.
Yaşıl qəhvə dənələri dəmlənməzdən əvvəl qəhvə həvəskarlarına tanış olan dad və ətri inkişaf etdirmək üçün qovrulmalıdır.
Qovurma prosesi hamımızın bildiyimiz və sevdiyimiz dadları yaradır. Qəhvənin üyüdülməsinə və dəmlənməsinə imkan verən kimyəvi tərkibi dəyişdirir. Bu proses nəmi aradan qaldırır, dənələri daha kövrək və üyüdülməsini asanlaşdırır.
Digər tərəfdən, yaşıl, qovrulmamış qəhvə dənələri üyüdücü maşınınız üçün uyğun deyil. Nəticədə, yaşıl qəhvə dənələrinin dəmlənməsi üçün əksər təlimatlar onları üyüdülmədən bütöv şəkildə qaynatmağı və ya islatmağı təklif edir. Qovurmadan əvvəl qəhvə ilə əlaqəli ətri hiss etməyəcəksiniz. Qovurma prosesi onu yüksək temperaturun təsiri altında buraxır.
Bundan əlavə, yaşıl qəhvənin tərkibində adi qəhvədən daha az kofein var. Bir fincan yaşıl qəhvə standart bir fincan adi qəhvədə olan kofeinin təxminən 25-50%-ni ehtiva edir.
Yaşıl qəhvə və qovrulmuş qəhvə eyni paxladan hazırlansa da, onların kimyəvi profilləri əhəmiyyətli dərəcədə fərqlənir. Yaşıl qəhvənin tərkibində güclü antioksidan və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınan və bir sıra sağlamlıq faydaları təmin etdiyinə inanılan xlorogen turşularının daha yüksək konsentrasiyası var.
Çəki itkisi
Yaşıl qəhvə ekstraktı arıqlama əlavəsi kimi satılır. Siçanlarda aparılan bəzi tədqiqatlar onun ümumi bədən çəkisini və yağ yığılmasını əhəmiyyətli dərəcədə azaltdığını göstərib.
Lakin qəti nəticələr çıxarmaq üçün daha əhatəli insan tədqiqatlarına ehtiyac var.
Diabet və ürək xəstəlikləri riskinin azaldılması
Yaşıl qəhvədəki xlorogen turşuları diabet və ürək xəstəliyi kimi xroniki xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edə bilər. Məsələn, ürək xəstəliyi və diabet riskini artıran amillərin birləşməsi olan metabolik sindromlu insanlar üzərində aparılan bir araşdırma, gündə iki dəfə 400 mq kofeinsiz yaşıl qəhvə ekstraktı qəbul edən iştirakçılarda acqarına qan şəkərində, qan təzyiqində və bel ətrafında əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşmalar müşahidə etmişdir.
Qan təzyiqinin nəzarəti
ABŞ Milli Tibb Kitabxanasında sənədləşdirilmiş tədqiqatlar göstərir ki, yaşıl qəhvə içmək, xüsusən də tədqiqat iştirakçılarının sağlam qrupunda qan təzyiqini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.