Mayonez və ya ketçup: Hansı sous sağlamlığa zərərlidir?

07:18 - 1 Avqust 2025 - DİGƏR

Zaman dəyişir və onlarla birlikdə insanların zövqləri də dəyişir. Bugünkü nəsillər onların qida rasionuna nə daxil olduğuna və bunun onların sağlamlığına necə təsir etdiyinə getdikcə daha çox diqqət yetirirlər. Görünür ki, dadı yaxşılaşdırmaq üçün müxtəlif yeməklərə əlavə edilən souslardan daha sadə nə ola bilər?

Ucnoqta.az xəbər verir ki, qastroenteroloq Elvira Beleva xəbərdarlıq edir: bütün souslar bədənimiz üçün eyni dərəcədə faydalı deyil.
Maraqlıdır ki, mətbəximizdə bəlkə də ən çox yayılmış souslar olan mayonez və ketçup sağlamlığımıza eyni təsirdən uzaqdır.
Həkimlər sousları diqqətlə seçməyi məsləhət görürlər, xüsusən də artıq çəki, xolesterol və ya təzyiqlə bağlı probleminiz varsa.
Tərkibində çoxlu günəbaxan yağı və zülal olan mayonez xolesterola mənfi təsir göstərə və qidanın kalorililiyini artıra bilər. Digər tərəfdən, ketçup, pomidorun tərkibindəki likopenin olması səbəbindən, bədənin ümumi sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edən antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir.

Mütəxəssislər, xüsusilə artıq çəki və xolesterinlə bağlı problemlər varsa, mayonezdən imtina etməyi məsləhət görür. Bunun əvəzinə ketçup seçmək daha yaxşıdır, amma burada da moderasiya haqqında xatırlamaq lazımdır. 
Doktor Belevanın fikrincə, şüşələrdə olan souslar ən yaxşı şəkildə "zibil məhsullar" kimi təsnif edilir. Onlar əlavə funt qazanmağın və bədənin ümumi sağlamlığının pisləşməsinin əlavə səbəbi ola bilər. Buna görə də, sağlam həyat tərzinə can atırsınızsa, onların istehlakını minimuma endirməlisiniz.
Bir çox digər məhsullarda olduğu kimi burada da əsas söz moderasiyadır. Pəhrizdəki müxtəliflik həmişə faydalıdır və zaman-zaman pəhrizinizə ketçup və ya mayonez daxil etmək çox güman ki, heç kimə zərər verməyəcək. 
 

Xəbər xətti