Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Qartal kimi iti gözlərin sirri - Kataraktın qarşısını alır

09:19 - 15 Avqust 2025 tarixində dərc olunub.

Qidalanma göz sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır. Əslində bəzi qidalar kataraktın qarşısını almaqda təsirli ola bilər. Mütəxəssis qocalma ilə ortaya çıxan bir xəstəlik olan katarakta ilə mübarizə aparmaq üçün istehlak edilməli olan qidaları açıqlayıb.
Yaşlanma ilə ortaya çıxan bir xəstəlik olan katarakt göz sağlamlığını təhdid edir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, oftalmoloq Op. Adnan İpçioğlu, qidalanmanın kataraktanın qarşısının alınmasında təsirli ola biləcəyini ifadə edərək, A, C və E vitaminləri, sink, beta karoten, lutein və zeaksantin, omeqa-3 və 6, bəzi bitki mənşəli məhsulların katarakt və makula dejenerasiyası ilə meydana gələn görmə problemlərinin qarşısının alınmasında əhəmiyyətli rol oynadığını sözlərinə əlavə etdi.

"Vitaminlər, minerallar (A, C, E, sink, beta karotin, lutein və zeaksantin, omeqa 3 və 6) və bəzi bitki mənşəli məhsullar yaşlanma ilə birlikdə meydana gələn katarakt və makula dejenerasiyası kimi görmə problemlərinin qarşısının alınmasında əhəmiyyətli rol oynayır. Kataranın dəqiq səbəbi bilinmədiyi halda, gözün təbii lensi bulanıqlaşır, bu da aydın görünmənin qarşısını alır” – mütəxəssis bildirir.

İpçioğlu portağal, qreypfrut, naringi, yaşıl bibər, çiyələk, brokoli kimi C vitamini ilə zəngin qidalara diqqət çəkərək, bu qidalardan istifadənin kataraktın inkişafını ləngidə biləcəyini qeyd etdi. Ümumi göz sağlamlığını qorumaq üçün gündəlik C vitamini istehlak etməliyik.

Tərkibində E vitamini olan qidalara buğda, badam, fındıq və yerfıstığı daxildir. Vitamin A göz qripi və allergiyadan qoruyur, həmçinin kataraktın inkişafının qarşısını alır.
Sinkin istehlakı çox vacibdir. A vitamini ilə yanaşı, balıq və bütün dəniz məhsulları, balqabaq tumları, yerfıstığı istehlak edilməlidir.
///cnnturk

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası