Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Yaddaşı yaxşılaşdırır və ürəyi dəstəkləyir

09:38 - 22 Dekabr 2025 tarixində dərc olunub.

Qocalma, xüsusən də qida ehtiyacları baxımından bir çox dəyişikliklərlə müşayiət olunur.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, "Real Simple" yazır ki, pəhriz ümumi sağlamlıq və uzunömürlülükdə mühüm rol oynayır və 50 yaşdan sonra ürəyiniz, beyniniz, sümükləriniz, bağırsaqlarınız və döşləriniz əlavə diqqətə ehtiyac duyur.

Bu, müəyyən qidaları həyatın bu mərhələsi üçün xüsusilə ideal edir.
Dietoloqlar 50 yaşdan yuxarı qadınların pəhrizinə daxil edilməli olan qidaları müəyyən ediblər.
Qaragilə
Onlar qan təzyiqini və xolesterolu aşağı salmağa kömək edən, ürək xəstəliyi riskini azaldan antosiyaninlər ehtiva edir. Onlar həmçinin antioksidantlar sayəsində yaddaş və idrak funksiyasını dəstəkləyirlər.
Kivi
Bu kiçik yaşıl meyvə əsl vitamin mənbəyidir. Dietoloq Syuzan Qriliyə görə, kivi sağlam dəri, saç, sümüklər və immuniteti dəstəkləyən C vitamini ilə olduqca zəngindir. O, həmçinin yaşla azalan kollagen istehsalını stimullaşdırır. Kivi həzm və hüceyrələrin qorunması üçün faydalı olan lif və antioksidantlar ehtiva edir.
Avokado
Yağ turşuları, lif, lütein və B vitaminləri avokadoları 50 yaşdan sonra çox faydalı edir. Onlar pis xolesterolu azaltmağa və beyni və qan damarlarını dəstəkləməyə kömək edir.
Gavalı və çərəz
Bağırsaq sağlamlığı üçün ən yaxşı təbii vasitələrdən biridir. Onların tərkibində çoxlu lif, kalium və antioksidantlar var ki, bunlar da qidalanma mütəxəssislərinin fikrincə, postmenopozal qadınlarda sümüklərin qorunmasına kömək edir. Gündə beş-altı qara gavalı ideal porsiyadır.
Yunan qatığı
Əzələ kütləsi və sümüklər üçün vacib olan zülal və kalsiumla zəngin bir məhsuldur. Tərkibindəki probiotiklər yaşla daha az müxtəlifləşən mikrobiomu dəstəkləyir.
Göbələklər
Şiitake və ya sadəcə düymə göbələkləri - bütün göbələklər iltihabla mübarizə aparmağa və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edən antioksidantlarla zəngindir. Ultrabənövşəyi işığın altında yetişdirilən göbələklər sümüklər üçün əsas qida maddəsi olan əlavə D vitamini dozasını ehtiva edir.
Kətan toxumları
Bu kiçik toxumlar böyük təsir göstərir. Onlar ürəyi dəstəkləyən, iltihabı azaldan və xolesterolu idarə etməyə kömək edən omeqa-3 ehtiva edirlər. Kətan toxumundakı fitoestrogenlər menopoz simptomlarını yüngülləşdirə bilər və E vitamini beyinə dəstək ola bilər. Üyüdülmüş kətan toxumlarını yemək ən yaxşısıdır - onları sıyıq, yulaf ezmesi və bişmiş məhsullara əlavə edin.
Konservləşdirilmiş sardine
Bu kiçik balıq çox qidalıdır: tərkibində omeqa-3, protein, kalsium və D və B12 vitaminləri var. Onlar sümüklər, beyin, ürək və tiroid funksiyası üçün faydalıdır.
Qoz
Bunlar bitki qidaları arasında omeqa-3 baxımından ən yüksək olanlar arasındadır. Onlar iltihabı azaldır, beyni dəstəkləyir və yaddaşı yaxşılaşdırır. Xolesterol səviyyəsinin tənzimlənməsinə kömək etdikləri üçün ürək üçün də faydalıdırlar.
Kələm
Kələm ən qidalı yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdən biridir. Sümüklərin, ürəyin və beyin sağlamlığını dəstəkləyən kalsium, K vitamini və antioksidantlarla zəngindir.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası