Toyuğu necə bişirəcəyini bilən hər kəs bilir ki, cavan toyuqdan istifadə etmək daha yaxşıdır. İki yaşdan yuxarı toyuğu ətin yumşaldılması üçün çox uzun müddət bişirmək lazımdır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, toyuğu bişirmək adətən iki saatdan çox çəkir. Xoruz isə beş saata qədər çəkə bilər.
Məlum olub ki, köhnə toyuğun bişirmə müddəti azaldıla bilər. Əslində, bu, əhəmiyyətli dərəcədədir. Bunu etmək üçün toyuqdakı lələkləri təmizləyin, yuyun, tikələrə bölün və qazana qoyun. Ətin üzərinə 4-5 sm örtmək üçün su tökün.
Sonra qazanı örtün və sobaya qoyun. Su qaynadıqda, köpüyü çıxarın və odu azaldın. Daha sonra toyuğu duzla dadlandırın. Bişirmənin əvvəlində duzlasanız, ət daha yumşaq olacaq.
Faydalı məsləhət: toyuğun həddindən artıq duzlanmasının və ya az duzlanmasının qarşısını almaq üçün hər litr suya bir çay qaşığı duz əlavə edin. Ət və bulyonun dadını artıracaq ədviyyatları unutmayın. Rozmarin, kəklikotu, adaçayı, cəfəri və dəfnə yarpağı ən yaxşısıdır.
Toyuğu vaxtaşırı köpüyü çıxararaq 30 dəqiqə bişirin. Yarım saatdan sonra odu söndürün. Başqa bir qazana soyuq su tökün. Buz əlavə edə bilərsiniz. Toyuğu bu suya tökün və 5-7 dəqiqə soyumağa qoyun.
Sonra odu yenidən yandırın və toyuğu qaynayan bulyona əlavə edin. Daha 40 dəqiqə bişirin. O vaxta qədər toyuq yumşaq və incə olmalıdır.