Hər bal növünün fərqli sağlamlıq faydaları var.
Məhsulun tərkibi və xüsusiyyətləri arıların tozlandırdığı bitkilərdən asılıdır. Məsələn, akasiya balında daha çox fruktoza və daha az qlükoza var. Buna görə də, qan şəkəri səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə artırmadığı üçün diabet xəstələri üçün də tez-tez tövsiyə olunur.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, arıçı Aleksey Melniçenko danışır ki, raps balında daha çox qlükoza var.
Hansı balın ən yaxşısı sizin ehtiyaclarınızdan asılıdır.
"Məsələn, yüksək qan şəkərindən narahat olan diabet xəstələri ağ akasiya balını seçirlər. Tiroid xəstəliyi olan insanlar raps balını seçirlər, çünki o, hətta bu xəstəliklər üçün bir növ müalicə vasitəsi kimi çıxış edir. Cökə balı öskürək dərmanıdır və xüsusilə kəskin respirator virus infeksiyalarının simptomlarını müalicə etmək üçün uyğundur", arıçı deyir.
Qarışıq otlardan hazırlanmış bal həm çox yönlü, həm də unikaldır, çünki arılar müxtəlif çiçəklərdən nektar toplayır və tamamilə fərqli mikroelementlər və qida maddələri ilə zəngindir. Lakin, əgər insanlar öz ehtiyacları üçün bal seçirlərsə, mütləq monofloral balı seçmək daha yaxşıdır, deyə Melniçenko qeyd edir.
Monofloral bal, nektarının 80%-dən çoxunun tək bir bitkidən gəldiyi baldır. Tərkibini təsdiqləmək üçün laboratoriya analizi aparılır. Təcrübəli arıçı rəngdən rəhbər kimi istifadə edə bilər, lakin dəqiq müəyyən etmək yalnız laboratoriyanın köməyi ilə mümkündür.