Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Sarımsaq yağı: Faydaları və kimlərə olmaz

06:24 - 25 Noyabr 2025 tarixində dərc olunub.

Sarımsaq yağının müalicəvi, faydalı və kulinariya xüsusiyyətləri qədim dövrlərdən bəri məlumdur. Onlar Misir piramidalarının və Böyük Çin səddinin inşaatçılarına məlum idi.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Roma legionerləri, yunan qəhrəmanları, sərt vikinqlər, səlibçilər və dənizçilər güclərini sarımsaqla bərpa edirdilər. Dözümlülüyü artırmaq və həyatın çətinliklərinə müqavimət göstərmək üçün sarımsaq yeyirdilər. Kənd həkimləri və saray kimyagərləri həzm sistemindən yuxarı tənəffüs yollarına qədər demək olar ki, hər hansı bir xəstəliyi sarımsaqla uğurla müalicə edirdilər. Qədim həkimlər "depressiya" termini yaranmazdan çox əvvəl depressiyanı müalicə etmək üçün sarımsaqdan istifadə edirdilər.

Müasir sarımsaq yağı istehsal üsulları təkmilləşdirilib. Artıq kapsul şəklində mövcuddur. Adətən, onların qabığı jelatin və ya digər oxşar materialdan hazırlanır. İçərisində konsentratlaşdırılmış maye sarımsaq yağı olur. Kapsulalar ağızdan qəbul üçün əlverişlidir və güclü sarımsaq qoxusuna malik deyil.

Sarımsaq yağının faydaları
Kapsulalarda sarımsaq yağı sarımsaqla eyni xüsusiyyətlərə malikdir. Allisin, kükürd, antioksidantlar, vitaminlər və minerallar sarımsaq emalı zamanı itirilmir. Əksinə, onlar diqqətlə qorunur və aterosklerozun qarşısını almağa, "pis" xolesterolu azaltmağa və qanı yumşaq bir şəkildə durulaşdırmağa kömək edir, qan laxtalanma riskini azaldır.

Kapsulaların təbii sarımsaq üzərində danılmaz üstünlüklərinə güclü qoxunun, dadın və gəyirmənin olmaması daxildir. Qoxu nadir hallarda - məsələn, kapsulu kəsərkən və ya dişləyərkən - nəzərə çarpan ola bilər, lakin ümumiyyətlə bütöv udulduqda olmur.

Sarımsaq yağı kapsulaları istənilən vəziyyətdə istifadə üçün əlverişlidir. Gündəlik dozanı dəqiq təyin edə bilərsiniz və mənfi reaksiyalar riskini minimuma endirə bilərsiniz. Sarımsaq yağı kapsulaları üçün təlimatlar, oxşar olsa da, hər bir istehsalçı üçün fərdiləşdirilir. Dozalar aktiv maddənin konsentrasiyasından asılıdır. Buna görə də təlimatları diqqətlə oxumaq vacibdir. Həkiminizə müraciət etmək də yaxşı bir fikirdir.

Zərər və əks göstərişlər
Faydalarına baxmayaraq, sarımsaq yağı təhlükəli ola bilər.
Qastrit, mədə xorası və onikibarmaq bağırsağın xorası da daxil olmaqla mədə-bağırsaq xəstəlikləri olanlar üçün zərərli ola bilər.

Sarımsaq yağı öd istehsalını stimullaşdırmaq üçün qiymətləndirilir. Lakin bu xüsusiyyət öd daşlarının hərəkətini və öd yollarının kolikasının hücumlarını tetikleyebilir. Buna görə də, sarımsaq yağının istifadəsi xolelitiaz üçün qəti şəkildə əks göstərişdir! Eyni şey pankreatit üçün də keçərlidir, xüsusən də kəskin mərhələsində və xroniki formasında.
Ürək səbəbləri üçün qan durulaşdırıcı dərmanlar qəbul edirsinizsə, sarımsaq yağı onların təsirini artıracaq. Qanın laxtalanmasını pozur, bu da qanaxma riskinin artması deməkdir. Sarımsaq yağının eyni xüsusiyyətlərinə görə, planlaşdırılan hər hansı bir əməliyyatdan ən azı iki həftə əvvəl istifadəsini dayandırmaq vacibdir.

Qan təzyiqi aşağı olanlar sarımsaq yağı istifadə etməməlidirlər, lakin onu başqa bir şeylə əvəz etmək daha yaxşıdır. Sarımsaq yağı qan təzyiqini aşağı salmaq xüsusiyyətinə malikdir. Fəlakətin baş verməsi ehtimalı azdır. Huşunuzu itirməyəcəksiniz, amma aşağı təzyiqə meyllisinizsə, zəiflik və başgicəllənmə ehtimalı yüksəkdir.

Hamilə və əmizdirən qadınlar sarımsaq yağı istifadə etməməlidirlər. Kiçik dozalarda təhlükəsizdir, amma bu dozaların həddini kim bilir?
Əlbəttə ki, allergiyaya meyllisinizsə və fərdi dözümsüzlük açıq-aşkar əks göstərişdirsə, sarımsaq yağı ilə təcrübə aparmamalısınız.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası