Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Sarımsaq və soğanı şirəli saxlamaq üçün nə etməli

07:30 - 20 Noyabr 2025 tarixində dərc olunub.

Sarımsaq və soğanın növbəti məhsula qədər qalmasını təmin etmək üçün noyabr ayında onlara xüsusi diqqət yetirin.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, soyuq hava başlamazdan əvvəl yığılmış məhsullarınızı indi çeşidləmək çox vacibdir. Zirzəmilərdə və ya tövlələrdə temperaturun aşağı düşməsi və rütubətin artması çürümənin inkişafını sürətləndirə bilər.

"Başqalarını yoluxdurmaq və bütün məhsulun raf ömrünü qısaltmaq üçün yalnız bir korlanmış tərəvəz kifayətdir. Küf sporları xüsusilə isti mühitlərdə cücərir", - deyə seleksiyaçı Nikolay Zavalnı Gazeta.ua-ya bildirib.
Soğan və sarımsağı qışa necə hazırlamaq olar

Məhsulunuzu çeşidləyin
Noyabr ayında tərəvəzlərinizi çeşidlədiyinizdən əmin olun. Hər birini seçin və yoxlayın. Yumşaqlıq, ləkələr və ya çatlar əlamətləri varsa, soğanağı və ya sarımsağı istifadə etmək və ya atmaq ən yaxşısıdır. Bu, qalan tərəvəzlərin çürüməsinin qarşısını alacaq.

Saxlamadan əvvəl qurudun
Soğan və sarımsaq quru görünsə belə, isti, havalandırılan yerdə 2-3 gün "nəfəs almasına" icazə verin. Həddindən artıq nəmlik qışda xarab olmağın əsas səbəbidir.

Düzgün saxlama şərtləri
Sarımsaq 5°C və ya daha aşağı temperaturda saxlanılmalıdır. Əks halda, cücərib quruyacaq. Ən yaxşısı kağız qutuda saxlanılıb üzərinə duz və ya quru qum səpməkdir. Bu, tərəvəzin qurumasının qarşısını alacaq və yaza qədər şirəsini saxlayacaq. Soğanlar daha şaxtaya davamlıdır. Əgər onlar səpələnib yorğan və ya köhnə, isti üst geyimlə örtülürsə, çardaqda yaxşı saxlanılır. Bununla belə, hər iki tərəvəzin yaxşı havalandırılan yerdə saxlanması vacibdir.

Zirzəmidə saxlamayın. Orada rütubət yüksəkdir və məhsul yaza qədər qalmayacaq.

Ehtiyatlarınızı ayda bir dəfə yoxlayın
Saxlama zamanı ehtiyatlarınızı vaxtaşırı nəzərdən keçirin. Bu, çürüməyə başlayan hər hansı bir tərəvəzi təmizləməyinizə kömək edəcək.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası