Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Pomidorları soyuducuda saxlamayın: Dadını itirir …

08:05 - 19 Noyabr 2025 tarixində dərc olunub.

Pomidorların qırışmaması, yumşalmaması və ya əsl dadını və ətrini itirməməsi üçün onları necə təzə saxlamaq olar məsələsi xüsusilə payızda, məhsulun son hissəsini israf etmək ayıb olduğu zaman aktualdır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, pomidorların qırışmaması və bir neçə həftədən sonra belə zəngin dadını və ətrini saxlaması üçün sübut olunmuş bir üsul.
Kiçik bir təcrübədən sonra bəzi pomidorlar soyuducuya qoyuldu, digərləri isə mətbəxin isti, qaranlıq küncündə karton qutuda qaldı. Əvvəlcə fərq çətinliklə nəzərə çarpdı, amma cəmi bir həftədən sonra mənzərə dəyişdi.

Qutuda saxlanılan pomidorlar möhkəm, hamar və ləzzətli qaldı. İlkin zədələnmiş yalnız bir neçə pomidor xarab olmağa başladı, lakin bu, şəraitin nəticəsindən daha çox zədələnmiş nümunələrin nəticəsi idi.

Lakin soyuducuda pomidorlar qırışmağa, möhkəmliyini itirməyə və dadları cansızlaşmağa başladı. Bəzilərinin qabığının altında tünd ləkələr əmələ gəlmişdi və bu pomidorların xarab olmasının qarşısını almaq üçün əvvəlcə bişirilməli idi.

İzah çox sadədir. Aşağı temperaturda pomidorun tərkibindəki pektin maddələri məhv olur və onlar sulu və qırıntılı olurlar. Bundan əlavə, soyuq aromatik birləşmələri məhv edir, buna görə də soyudulmuş pomidorların demək olar ki, heç bir ətri olmur və dadsız görünür. Çürüməyə qarşı qorunmaya gəldikdə isə, göbələk sporları artıq qabıqdadırsa, çürümə prosesi yalnız yavaşlayacaq, lakin dayanmayacaq.
Təcrübələr göstərib ki, yetişmiş pomidorların saxlanması üçün ideal şərait heç də soyuq deyil, sərinlik və işığın olmamasıdır.
Yeri gəlmişkən, möhkəm qabıqlı bərk pomidorlar xüsusilə yaxşı saxlanılır.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası