Bəzi konservləşdirilmiş tərəvəzlər bişirildikdən sonra belə demək olar ki, bütün qida dəyərini saxlayır. Bu, xüsusilə badımcan, lobya və yerkökü üçün doğrudur.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, onlar ürək fəaliyyətini dəstəkləyir, həzmi yaxşılaşdırır və immunitet sistemini gücləndirir.
Bişirmə zamanı bir çox qidadakı faydalı maddələr məhv olur.
Lakin, 100 dərəcə Selsi (90 dərəcə Farengeyt) temperatur badımcan, lobya və yerköküdəki vitaminləri məhv etmir. Əvvəlcə badımcan və yerkökü qorunmalıdır, çünki bu konservlər qış boyunca maksimum qida dəyəri təmin edəcəkdir.
Badımcan hüceyrə qoruyucu təsirə malik xüsusi bir maddə ehtiva edir, yəni hüceyrələri biokimyəvi reaksiyalar zamanı bədəndə əmələ gələn sərbəst radikallardan qoruyur. Badımcanın bişirilməsi bu maddənin miqdarını yalnız bir qədər azaldır.
Badımcan qan damarlarını qoruyur. Onların tərkibində kapilyar divarları gücləndirən və "pis" xolesterolu azaldan antosiyaninlər var. Konservləşdirildikdən sonra belə, badımcanlar həzm sağlamlığını dəstəkləyən lif saxlayır. Onlar qış salatlarında və ya güveçlərdə faydalıdır.
Konservləşdirilmiş lobya bitki mənşəli zülal, dəmir və B vitaminlərinin dəyərli mənbəyidir. Onlar enerji balansını qoruyur, əzələlərin bərpasını təşviq edir və uzunmüddətli toxluq hissi verir. Yumşaq teksturası və zəngin dadı onları salatlar, şorbalar və yan yeməklər üçün ideal edir.
Yerkökü də nəzərə almağa dəyər, çünki onlar xüsusilə A vitamininin sələfi olan beta-karotenin yüksək tərkibinə görə dəyərlidir. Beta-karoten immunitet sistemini gücləndirir və görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır. Tədqiqatlar göstərir ki, beta-karoten tərkibli çoxlu qida yeyən insanlarda mədə xərçəngi riski daha azdır. Yerkökü tərəvəz qarışıqlarına, vineqretlərə əlavə edilə və ya yüngül qəlyanaltı kimi istifadə edilə bilər.