Səhər yeməyi gün ərzində məktəblinin diqqətini, yaddaşını və əhval-ruhiyyəsini təsir edir.
Yaxşı seçilmiş səhər pəhrizi uşağın yeni məlumatları daha yaxşı mənimsəməsinə kömək edir və immuniteti dəstəkləyir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloqlar günə sağlam bir başlanğıc və müsbət əhval-ruhiyyə təmin etmək üçün məktəblinin pəhrizinə daxil edilməli olan qidaları müəyyən ediblər.
Məktəblilər üçün sağlam, beyni gücləndirən səhər yeməyi üç tərkib hissəsini əhatə etməlidir: yumurta, tam taxıllı çörək və ispanaq.
Yumurta asetilkolinin sələfi olan xolin baxımından ən yüksək olanlar arasındadır. Bu vacib molekul beynin məlumatı tez bir zamanda almasına kömək edir və nəticədə performans əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşır.
Həkim, qlükoza beyin funksiyasına təsir etdiyi və düşüncə proseslərini yaxşılaşdırdığı üçün yumurta ilə yanaşı, yüksək miqdarda karbohidrat və lif ehtiva edən tam taxıllı çörək yeməyi tövsiyə etdi. Həzm olunmayan lif mikrobiota və ya yaxşı mikroblarımıza sevinc və zövq gətirən bir kimyəvi maddə olan serotonin istehsal etməyə kömək edir. Mikroblar lif istehlak etdikdə serotoninin səksən faizi bağırsaqda istehsal olunur.
Ispanaq K vitamini tərkibinə görə çempiondur. K vitamini qan laxtalanmasında iştirak edən vacib vitaminlərdən biridir. Lakin məktəblinin səhər yeməyində fərqli bir rol oynayır. Biokimyəvi reaksiyaları gücləndirən və yaxşılaşdıran fermentlər var.
Belə fermentlərdən biri sinir lifi qişasının düzgün formalaşması üçün vacib olan K vitaminindən asılı ferment adlanır. Bu, impulsların beyinə daha tez çatmasına imkan verir.