Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Səhərinizə qəhvə ilə başlamaq daha yaxşıdır, yoxsa çayla? 

06:45 - 28 Oktyabr 2025 tarixində dərc olunub.

Hər iki içki bir çox xəstəliklərdən qoruya biləcək sağlamlığı gücləndirən birləşmələrlə zəngindir.
Tədqiqatlar göstərir ki, bu içkilərin uzun müddətli orta dərəcədə istehlakı sağlamlıq üçün faydalı ola bilər.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu abrədə Health bildirir.
Qəhvə və çayın faydaları
Qəhvə və çay sağlamlığı dəstəkləyə biləcək qoruyucu birləşmələr ehtiva edir. Hər iki içkinin istehlakı müəyyən xəstəliklərin riskini azaltmaq və erkən ölümdən qorunmaqla əlaqələndirilib.
Xroniki xəstəliklərin qarşısının alınması
Diabet diaqnozundan əvvəl və sonra qəhvə və çay içməyin ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaltdığı göstərilib.
Qəhvə və çay içmək həmçinin demensiya və insultdan qoruya bilər.
Ömürün uzanması
Qəhvə və ya çay içmək daha uzun və sağlam həyat sürmək şansını artıra bilər.
2023-cü ildə aparılan bir araşdırma, həm çay, həm də qəhvənin birlikdə içilməsinin bütün səbəblərdən ölüm hallarını azaltdığını müəyyən edib. Gündə 3 stəkan çay və ən azı 4 stəkan qəhvə içən insanların ürək-damar xəstəliklərindən ölmə riski 24% daha aşağı idi. Gündə 4 stəkan çay və 1 stəkan qəhvə içən insanların ürək-damar xəstəliklərindən ölmə riski 22% daha az idi.
Qəhvənin sağlamlığa faydaları
Qəhvənin tərkibində daha çox kofein var - fincan başına 91,8 milliqram (mq). Bir stəkan qara çayın tərkibində 47 mq, eyni miqdarda yaşıl çayın tərkibində isə 29,4 mq kofein var.
Kofein sayəsində qəhvə içməyin reaksiya müddətini, gücünü və aerobik dözümlülüyü də daxil olmaqla atletik performansı yaxşılaşdırdığı göstərilmişdir.
Qəhvə həmçinin yağlı qaraciyər xəstəliyi də daxil olmaqla bir sıra qaraciyər xəstəliklərindən qoruya bilər.

Tədqiqat göstərib ki, qəhvə içənlərdə qəhvə içməyən insanlara nisbətən alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi riski 23%, qaraciyər fibrozu riski isə 32% daha aşağıdır.
Çayın sağlamlığa faydaları
Çayın zehni sağlamlığı təşviq etmək də daxil olmaqla unikal sağlamlıq faydaları var. Yaşıl çayın tərkibində stress əleyhinə və narahatlıq əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olduğu sübut edilmiş amin turşusu L-teanin var.

Bir araşdırma göstərib ki, tez-tez yaşıl çay içmək depressiv simptomların inkişaf riskini 34% azaldır.
Mütəmadi çay içməyin "pis" xolesterol səviyyəsini aşağı salmaqla ürək-damar xəstəliklərindən qoruduğu da göstərilib.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası