Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Yaddaşa və beynin qocalmasına mənfi təsir edən içkilər

09:24 - 22 Oktyabr 2025 tarixində dərc olunub.

Bəzi içkilər zərərsiz görünə bilər, lakin onlar əslində zehninizi qocalda bilər, yaddaş itkisinə, yavaş düşünməyə kömək edə bilər və insult və demans kimi ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə eatthis yazır.
"Bir qazlı və ya bir spirtli içki problem deyil, lakin həddindən artıq istehlak, xüsusilə də ultra emal edilmiş pəhriz ilə birləşdirildikdə, beyin qocalmasını sürətləndirə bilər. Bəzi insanlar üçün məhdudiyyətlərin qoyulması əslində beynin qorunmasına kömək edə bilər və bu halda bu məhdudiyyətlər həqiqətən vacibdir" - dietoloq Rania Batayneh deyir.

Beyninizi daha sürətli qocaldan beş içki
Şəkərli qazlı içkilər

“American Journal of Clinical Nutrition”da dərc olunan 2024-cü il araşdırmasına görə, buz kimi qazlı içki isti gündə təravətləndirir, lakin həftədə cəmi iki banka qazlı su içmək məşqdən asılı olmayaraq ürək sağlamlığına təsir göstərə bilər.
Bundan əlavə, vaxt keçdikcə müntəzəm qazlı içki istehlakı qan şəkərində və iltihabı təşviq edən insulində təkrarlanan sıçrayışlar yaradır.

Enerji içkiləri
Enerji içkiləri zəhmət çəkmək və böyük təkan vermək üçün sürətli bir yoldur, lakin beyniniz bunun əvəzini ödəyə bilər.
Nəticə qan şəkərinə zəif nəzarət, davamlı enerji çatışmazlığı və günün sonunda daha çox enmədir. Vaxt keçdikcə bu nümunə sinir sisteminə daimi gərginlik verir və beyni tənəzzülə daha həssas edir.

Həddindən artıq spirt istehlakı
Həddindən artıq spirt istehlakı qadınlar üçün gündə dörd və ya daha çox və ya həftədə səkkiz və ya daha çox, kişilər üçün gündə beş və ya daha çox və ya həftədə 15 və ya daha çox içki kimi müəyyən edilir.
Batayne deyir ki, həddindən artıq spirt istehlakı beynin həcmini azaldır, xüsusən də yaddaş və öyrənmə üçün çox vacib olan hipokampusda.

Alkoqol idrak sağlamlığını qoruyan vitaminlərin udulmasına da mane olur. Zamanla, həddindən artıq spirt istehlakı erkən yaddaş itkisi və idrak qabiliyyətinin azalması riskini artırır.

Pəhriz qazlı içkilər
Bir çox insanlar adi qazlı içkilərdən daha sağlam bir seçim olduğunu düşünərək pəhriz qazlı içkilərə müraciət edirlər, lakin bu belə deyil.
Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm olaraq pəhriz qazlı içkilər içmək insult və demans riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Pəhrizin qalan hissəsi də yüksək emal olunarsa, risklər artır.

Şirinləşdirilmiş qəhvə içkiləri
Bu şirin mövsümi içkilərdən zövq alan qəhvə içənlər diqqətli olun.
"Qəhvənin özündə beyin sağlamlığını dəstəkləyən antioksidanlar var, lakin şirinləşdirilmiş qəhvə içkiləri bu faydaları inkar edir" deyə Batayne izah edir.
Şərbətlər, çırpılmış kremlər və ləzzətlər qəhvəni desertə çevirir. Zamanla bu içkilərin gündəlik istifadəsi qanda şəkərin kəskin artmasına və iltihaba səbəb olur ki, bu da konsentrasiyanı, yaddaşı və enerjini pozur.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası