Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Unun beş faydalı növü

09:24 - 16 Oktyabr 2025 tarixində dərc olunub.

Perm Politexnik Universitetinin (PNRPU) mütəxəssisləri sağlamlıq üçün faydalı olan beş növ un müəyyən edib və tam taxıl və ağ çörək arasındakı fərqləri izah ediblər.
Ağ çörək təbii konservantların olmaması və onun neytral turşuluğu səbəbindən çovdar çörəyindən daha tez xarab olur, təmizlənmiş unun həddindən artıq istehlakı isə 2-ci tip şəkərli diabet riskini artırır və bağırsaq mikroflorasını pozur.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, PNRPU-dan Anton Belkinin sözlərinə görə, böyüklər gündə 50 qrama qədər ağ çörək yeyə bilər, lakin ən yaxşısı onu uşaqlara verməməkdir.
Sağlam unun reytinqinə aşağıdakılar daxildir:

Qarabaşaq unu – qlütensiz, zülal, lif, antioksidantlar və mikroelementlərlə zəngin, aşağı glisemik indeksə malikdir.
Noxud unu – tərkibində dəmir, vitamin B9 və əsas amin turşuları olan zülal var; glutensiz bişmiş məhsullarda və yumurta əvəzedicisi kimi istifadə olunur.
Badam unu omeqa-3, olein turşusu və E vitamini ilə zəngindir, bu onu istilik müalicəsi olmadan desertlər və keto-dostu çörəkçilik üçün uyğun edir.
Spelled un zülal, lif, dəmir və vitaminlərlə zəngin olan qədim buğda növüdür, lakin tərkibində qlüten var.
Tam taxıllı çovdar unu tam taxıldır, aşağı glisemik indeksə malikdir və tərkibindəki üzvi turşular çörəyi təzə saxlayır, uzun müddət dolğunluq yaradır.

Anton Belkin qeyd edib ki, qlütenin özü zərərli deyil, lakin onun artıqlığı mədə-bağırsaq keçiriciliyini artıra bilər. Yalnız çölyak xəstəliyi, qeyri-çölyak həssaslığı və ya taxıl allergiyası olanlar tərəfindən tamamilə aradan qaldırılmalıdır.

Çörək ən yaxşı şəkildə otaq temperaturunda çörək qabında və ya kətan torbasında saxlanılır. Soyuducu təravətini 2-3 həftə, dondurucu altı aya qədər uzadır, amma plastik torbalar, ağ və çovdar çörəyinin birlikdə saxlanması xarab olmağı sürətləndirir.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası