Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Niyə hər şey tavaya yapışır: 11 ən ümumi səbəb

08:59 - 18 İyul 2025 tarixində dərc olunub.

Səhv istifadə olunarsa, hətta ən yaxşı tava da məyusluq yarada bilər.

Üzərinə yapışmış yeməklə yorucu mübarizə sizi yemək hazırlamağı tez bir zamanda dayandıra biləcək narahatlıq səbəbidir. Yeməklərinizin bərabər bişməsini və tavaya yapışmadan dönməsini təmin etmək üçün istifadə edə biləcəyiniz bir çox üsul var.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, The Take Out yeməyin tavaya yapışmasının səbəblərini açıqlayıb.
Yanlış növ qabdan istifadə
Yapışmayan tavalar aşağı və orta istilikdə bişirilən zərif yeməklər üçün xilasedicidir. Həyatı asanlaşdırsalar da, intensiv qızartma tələb edən yeməklər hazırlamaq üçün istifadə edilməməlidir.
Bu vəziyyətdə, daha qalın dibi və daha yüksək istilik müqaviməti olan çuqun tavalar ən uyğun gəlir. Paslanmayan poladdan hazırlanan tavalar çox zərif olsa da, temperaturu daha tez idarə etməyə imkan verir və turşuluğu digər qablardan daha yaxşı idarə edir.
Kifayət qədər yağ olmaması
Kərə yağı, yağ və ya digər yağdan istifadə yeməyinizlə tava arasında təbəqə yaratmaq üçün ən yaxşı yoldur. Yapışmasının qarşısını almaq üçün bişirməzdən əvvəl qabı yaxşıca yağlayın. Lazım olan yağın dəqiq miqdarı yeməkdən asılı olaraq dəyişəcək. Tava quru görünürsə, bir az daha çox yağ əlavə edin.
Tavanın əvvəlcədən isidilməməsi
Pişirmədən əvvəl qabları əvvəlcədən qızdırmaq lazımdır. Yeməyin istidən əvvəl səthə qoyulması isitmə prosesini əhəmiyyətli dərəcədə ləngidər, qaralmanı demək olar ki, qeyri-mümkün edir və yapışma ehtimalını artırır. Tava yavaş-yavaş qızdırmaq üçün vaxt lazımdır, istiliyin bərabər yayılmasına imkan verir. Sobanın gücünü artırmaq vaxta qənaət edə bilər, lakin tavada temperaturun dəyişməsinə səbəb ola bilər ki, bu da yeməyin yerlərinin yapışmasına səbəb ola bilər.
Tava temperaturu da düzgün olmalıdır. Tavanı lazımi temperatura gətirmək istiliyi orta-yüksək vəziyyətə qoymaq və səbirli olmaq qədər sadədir.
Düzgün bişirməmə
Tava mükəmməl vəziyyətdə olsa belə, yeməyi düzgün bişirməsəniz, yapışmaq qaçınılmazdır. Bişirməzdən əvvəl yeməyi otaq temperaturuna qədər piştaxtada saxlayın, çünki bu, daha bərabər bişirmə prosesini təmin edəcək.
Bununla belə, yapışmağa qarşı ən yaxşı müdafiə yeməyin səthindən artıq nəm çıxarmaqdır. Səthdəki çox su qaynar tavanın qızartmaq əvəzinə buxarda bişirməyə enerji sərf etməsinə səbəb olur.
Pişirmə prosesinə müdaxilə
Yemək bişirilərkən, yeməyin kənarlarını diqqətlə soyun. Müqavimət hiss edirsinizsə, çevirmədən əvvəl qabığın tam formalaşmasını gözləyin.
Yemək bişirilərkən onu izləmək, daimi cızıltıya qulaq asmaq və yağ miqdarını izləmək də faydalıdır. Çox sürətli getdiyi və ya kifayət qədər sürətli olmadığı kimi görünürsə, temperaturu tənzimləməkdən qorxmayın.
Yanlış qablardan istifadə
Metal spatulalar və ya qablar hətta keramika yapışmayan qablarda lazımsız aşınmaya səbəb ola bilər. Çəkilmiş tava nəinki yararsızdır, həm də arzuolunmaz örtük hissəcikləri yeməyinizdə ola bilər.
Bundan əlavə, səthdəki cızıqlar yeməyin yapışma ehtimalını artırır, bu da yapışmayan örtükün məqsədini pozur. Taxta və ya silikon spatulalar daha təhlükəsiz yemək təcrübəsi təmin edir.
Paslanmayan polad qablar daha davamlıdır, lakin aşındırıcı alətlərlə diqqətli olmasanız, lazımsız yerə cızıla bilər.
Yanlış yağ növünün seçilməsi
Bütün yağlar bərabər yaradılmır və daha yaxşı işlənmiş yağlar daha yüksək temperaturlara tab gətirə bilər. Təmizlənməmiş yağlar, əlavə sızma zeytun yağı kimi, daha aşağı tüstülənmə nöqtəsinə malikdir və tava qızdıqca parçalanmağa başlayır. Bundan əlavə, yandırılmış yağ yeməyinizə acı bir dad verə bilər.
Günəbaxan, avokado və üzüm toxumu kimi təmizlənmiş neytral yağlar orta-yüksək istilikdə bişirmək üçün ən yaxşısıdır.
Çuqun tavanızı ədviyyatlamağı unutmusunuz
Paslanmayan polad kimi, çuqun da səth sahəsini artıran kobud bir səthə malikdir, lakin tava ədviyyatlı deyilsə, yeməyin yapışmasına səbəb ola bilər. Ədviyyat, zaman keçdikcə polimerləşmə yolu ilə inkişaf edən çuqun tavalara xas bir prosesdir - qızdırılan yağdakı molekulların qabın kobud səthinə bağlanması. Bu, paslanmanın qarşısını alır və qalıcı yapışmayan maneə yaradır. Çuqun tavaya ədviyyat vermənin ən yaxşı yolu ondan müntəzəm istifadə etməkdir.
Kifayət qədər maye yoxdur
Yapışmamaq üçün yağ yerinə maye istifadə edə bilərsiniz. Bişirərkən, yeməyin təbii olaraq buraxdığı nəmdən və bir neçə xörək qaşığı bulyondan istifadə edin. İstifadə etdiyiniz yağın miqdarını məhdudlaşdırsanız, bu, bir az yağlama və əlavə ləzzət yarada bilər.
Qaydaya əməl etməmək
Əvvəlcə qabı qızdırın, sonra yağı əlavə edin, yağ maye və parıldayanda yeməyi əlavə edin. Sıradan çıxmaq düzgün qızartmanın qarşısını alır və hər şeyin yapışmaması üçün lazım olan qabığın əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
Tavanın pis vəziyyəti
Əgər yapışmayan qabınız pis cızılıbsa, onu atmağın vaxtıdır, çünki cızıqlar nəinki qeyri-gigiyenikdir və bakteriyalar üçün çoxalır, həm də yapışmayan örtüyü zədələyir. Tünd rəngin dəyişməsi və paslanma qabın atılmağa hazır olduğunu göstərən digər əlamətlərdir.

Paslanmayan polad və çuqun tavalar daha davamlıdır, lakin onlar da vaxtaşırı baxım tələb edir. Pasın qarşısını almaq və səthi qorumaq üçün tavaları bişdikdən dərhal sonra yuyun və saxlayarkən səthində nazik bir yağ təbəqəsi qoyun.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası