Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Yayda belə soyuducuda saxlanılmaması lazım olan beş məhsul

07:01 - 8 İyul 2025 tarixində dərc olunub.

Soyuducu, şübhəsiz ki, müasir insanların həyatını asanlaşdıran faydalı bir ixtiradır.

Ucnoqta.az bildirir ki, bu, həqiqətən yeməkləri uzun müddət saxlamağa imkan verir. Eyni zamanda, bəzi məhsullar aşağı temperaturlara yaxşı dözmür. Ən yaxşı halda faydalı xüsusiyyətlərini itirirlər, ən pis halda tez xarab olurlar və yararsız hala düşürlər.
Aşağıda qeyd edilən məhsulları heç bir halda soyuducuya niyə qoyulmamalıdır?
banan
Aşağı temperatur kompleks karbohidratların parçalanmasını sürətləndirir. Soyuducuda olan bananlar tez qaralır, dadını itirir, tərkibindəki nişasta isə bağırsaqlara zərər verir, qaz əmələ gəlməsinin artmasına səbəb olur. Bananları otaq temperaturunda, birbaşa günəş işığından uzaqda saxlamaq daha yaxşıdır. Və daha yaxşısı - satın alındıqdan dərhal sonra onları yeyin.
kartof
Kartofun əsasını təşkil edən nişasta aşağı temperaturda şəkərə çevrilir. Kartof öz quruluşunu və dadını dəyişir - onlar əzilir, şirin olur. Bundan əlavə, yüksək rütubət səbəbindən tez xarab olurlar.
Pomidor
Pomidorlar soyuducuda öz dadını və teksturasını itirərək sulu, xırda və dadsız olur. Pomidorları saxlamağın ən yaxşı yolu onları emaye, şüşə və ya keramika qabda otaq temperaturunda saxlamaqdır.
Zeytun yağı
Zeytun yağı aşağı temperaturda qalınlaşır, lopa şəklində çöküntü əmələ gətirir.
Soyuducuda uzun müddət saxlandıqda zeytun yağı bərkiyir və konsistensiyasına görə kərə yağına bənzəyir. Zeytun yağının saxlanması üçün ən yaxşı şərait sərin, lakin soyuq olmayan, qaranlıq yerdir.
Soğan və sarımsaq
Soğan və sarımsaq yüksək nəmliyə görə soyuducuda sürətlə çürüməyə məruz qalır. Soyuducudan kənarda, sabit otaq temperaturunda və aşağı rütubətdə, onlar daha uzun müddət saxlanılır.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası