İsti havada düzgün saxlanmayan tərəvəzlər tez xarab olur. Xüsusilə tez xarab olan tərəvəz olan soğanı saxlayarkən bəzi qaydalara riayət etmək lazımdır. Bəs soğan necə saxlanılmalıdır? Hansı tərəvəzləri yan-yana qoymaq olmaz?
Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, soğan kimi tez xarab olan bəzi meyvə və tərəvəzlər uyğun saxlama şəraitində saxlanmadıqda tez öz formasını itirir və yararsız hala düşür. Ancaq bəzən soğanı düzgün mühitdə saxlasanız belə, xarab olduğunu görə bilərsiniz. Bunun onların yaxınlığındakı digər meyvələrlə bağlı ola biləcəyini bilirdinizmi?
Xüsusilə isti havalarda soğan öz formasını daha tez itirə bilər. Ancaq bu vəziyyət təkcə ətraf mühitin hava şəraiti ilə deyil, həm də onlara yaxın olan digər qidalarla bağlıdır. Qida saxlama mütəxəssisi Kris Hassal soğanlarınızı mümkün qədər uzun müddət saxlaması üçün düzgün şəkildə necə saxlamağınız barədə məsləhətlərini bölüşüb.
Məşhur inancın əksinə olaraq, soğanı soyuducuda saxlamaq əslində yaxşı saxlama şəraiti deyil. Sərin bir mühit soğanın daha tez yumşalmasına və xarab olmasına səbəb ola bilər.
"Soyuq hava soğanların yumşalmasına səbəb ola bilər."
Kris qeyd etdi ki, ən yaxşı soğan saxlama üçün kiler və ya şkaf kimi otaq temperaturu olan sərin, quru və ya qaranlıq yer seçməlisiniz.
Soğanı heç vaxt kartofun yanında saxlamamağınız lazım olduğunu ifadə edən Hassall sözlərinə davam edərək, "Soğanı kartofla birlikdə saxlamaq, kartofun içindəki nəmi udaraq, daha tez xarab olmasına səbəb ola bilər." Soğan həm də kartofun daha tez cücərməsinə səbəb ola bilər, çünki onlar yetişməkdə olan qidaların toxumalarında olan və yetişmə prosesində buraxılan etilen qazı növünü buraxır.
Kris bildirir ki, bütün soğanlar düzgün saxlandıqda altı-səkkiz həftə təzə qalacaq. Lakin soğan doğranıbsa, soyuducuda hava keçirməyən qabda saxlanmalıdır. Beləliklə, təxminən 7-10 gün təzə qala bilər.