Yağlı qidaların bağırsaq və beyin arasındakı əlaqəyə təsiri

06:45 - 2 Dekabr 2025 - DİGƏR

Yağlı qidaların xroniki istehlakı həzm sistemi ilə beyin arasındakı kimyəvi əlaqəni pozur. Tədqiqat əsas neyrotransmitter olan serotoninin istehsalında və ötürülməsində spesifik bir tarazlığın pozulduğunu aşkar edib.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, tədqiqata görə, bağırsaqdakı enteroxromaffin hüceyrələri yağlı qidaların müntəzəm istehlakı ilə artıq serotonin istehsal etməyə başlayır. Lakin beyində əks vəziyyət - bu neyrotransmitterin çatışmazlığı müşahidə olunur.

Alimlər hipotalamusda 5-HT1A serotonin reseptorlarının fəaliyyətində dəyişikliklər aşkar ediblər. Bu reseptorların sayı artır, lakin onların siqnal funksiyası əhəmiyyətli dərəcədə azalır və həzm və sinir sistemləri arasında normal əlaqəni pozur.

Tədqiqatda bağırsaq və beyin arasındakı kimyəvi balansın pozulmasının uzunmüddətli sağlamlıq nəticələrinə səbəb ola biləcəyi vurğulanır. Bu, xüsusilə iştahanın, maddələr mübadiləsinin və emosional vəziyyətin tənzimlənməsi üçün doğrudur.

Dietoloqlar bədənin neyrokimyəvi sistemlərinin normal fəaliyyətini qorumaq üçün balanslı qidalanmanın vacibliyini vurğulayırlar. Yağlı qidaların istehlakının məhdudlaşdırılması həzm sistemi ilə mərkəzi sinir sistemi arasında təbii əlaqənin qorunmasına kömək edir.

Xəbər xətti