Qaraciyərə və mədəaltı vəziyə zərbə: Yağlı qidaları spirtlə qəbulu…

06:06 - 2 İyul 2025 - DİGƏR

Bəzi adi qəlyanaltılar intoksikasiyanı artırmaqla yanaşı, sağlamlığa ciddi ziyan vura bilər.

Ucnoqta.az xəbər verir ki. psixiatr və narkoloq Ruslan İsayev sağlamlığa ciddi ziyan vurmamaq üçün hansı qidaların qətiliklə spirtlə birləşdirilməməsi lazım olduğunu söyləyir. O, müsahibəsində ən təhlükəli kombinasiyaları sadalayıb.

İlk növbədə, ekspertin fikrincə, şirniyyatlarla, xüsusilə desertlər və qazlı içkilərlə birlikdə spirt içməkdən çəkinməlisiniz.
"Etanolun sürətli karbohidratlarla birləşməsi - tortlar, şirniyyatlar, şirin içkilər - insulin reaksiyasını artırır və qlükozada kəskin sıçrayışlara səbəb olur" dedi İsaev.
Bundan əlavə, şəkər spirtin udulmasını sürətləndirir, intoksikasiyanı daha sürətli edir.

Duzlu qəlyanaltılar daha az təhlükəli deyil - balıq, cips və ya qoz-fındıq. Onlar böyrəklərə və ürəyə yükü artırır, həmçinin susuzlaşdırmanı artırır. Spirti enerji içkiləri ilə və digər içkiləri kofeinlə birləşdirmək qəti qadağandır, çünki bu, yalançı ayıqlıq hissi yaradır və həddindən artıq dozanın riskini artırır.

Yağlı, qızardılmış və ədviyyatlı qidalar alkoqol ilə birlikdə pankreas və qaraciyərə yükü kəskin şəkildə artırır, bu da kəskin pankreatitə səbəb ola bilər. Həkim həmçinin spirtli içkiləri göbələk və süd məhsulları ilə birləşdirməmək barədə xəbərdarlıq edib.

"Metabolizmi çətinləşdirən, selikli qişaları qıcıqlandıran, su-duz balansını dəyişdirən və ya intoksikasiya dərəcəsini maskalayan istənilən məhsullar alkoqol ilə birlikdə potensial təhlükəlidir", - narkoloq yekunlaşdırıb.

Xəbər xətti