Alimlər hansı qidaların həzmə zərər verə biləcəyini açıqlayıblar
Ucnoqta.az xəbər verir ki, alimlərin yeni araşdırması bəzi qidaların həzm sisteminin sağlamlığına ciddi ziyan vura biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.
Mütəxəssislər ilk növbədə qızardılmış qidaları, işlənmiş ətləri və şəkəri yüksək olan qidaları rasionunuzdan çıxarmağı məsləhət görürlər.
Qızardılmış qidalar bədəndə iltihaba səbəb olan trans yağları ehtiva edir, emal edilmiş ətlərdə (bekon və kolbasa kimi) olan konservantlar isə kolon xərçəngi riskini artıra bilər.
Alimlər həmçinin patogen mikroorqanizmlərin çoxalmasına kömək edən və bağırsaq mikrobiomunun tarazlığını pozan həddindən artıq şəkər istehlakının təhlükələrini vurğulayırlar.
Yağ, duz və şəkərlə doymuş fastfud yeməkləri də mütəxəssisləri narahat edir, çünki bu, ciddi həzm problemlərinə və bağırsaq mikroflorasının pozulmasına səbəb ola bilər.
Mütəxəssislər sağlamlığı qorumaq və xəstəliklərin qarşısını almaq üçün yemək vərdişlərinizi yenidən nəzərdən keçirməyə çağırır.
Trans yağlar bitki yağlarının hidrogenləşməsi zamanı əmələ gələn doymamış yağ növüdür. Onlar tez-tez toxumasını yaxşılaşdırmaq və raf ömrünü uzatmaq üçün işlənmiş və qızardılmış qidalarda istifadə olunur.
Trans yağlar qanda LDL xolesterinin (pis xolesterol) səviyyəsini artıra və ürək-damar xəstəlikləri riskini artıran HDL xolesterinin (yaxşı xolesterin) səviyyəsini aşağı sala bilər.
Onlar həmçinin iltihabı təşviq edə və maddələr mübadiləsinə mənfi təsir göstərə bilərlər.